Tweede ronde in verkiezingen

In de presidentsverkiezingen van Guatemala is op 25 oktober een tweede ronde. Geen van de kandidaten blijkt na de verkiezingen van gisteren de vereiste meerderheid te hebben. Met 80 procent van de stemmen geteld gaat de voormalig acteur Jimmy Morales aan kop met iets meer dan een kwart van de stemmen. Zijn tegenkandidaat wordt zakenman Manuel Baldizon, die tot nu toe 18,5 procent van de stemmen kreeg, of voormalig presidentsvrouw Sandra Torres die iets achterblijft. Het Midden-Amerikaanse land zat sinds vorige week zonder president, nadat Otto Pérez Molina opstapte. Net als vice-president Roxana Baldetti zit Molina in de cel, op verdenking van het orkestreren van ‘La Línea’, een omkoopfraude op nationale schaal. De protestbeweging die in Guatemala al maanden tegen de corruptie demonstreert, vroeg om uitstel van de verkiezingen. Eerst zijn volgens de demonstranten institutionele hervormingen nodig. (Reuters)