Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

‘Grootste dwaling ooit’ bestaat niet

Twintig jaar nadat de Zes van Breda werden veroordeeld, is hun proces herzien. Maar ze blijven schuldig.

Advocaat Geert-Jan Knoops voert het woord namens de ‘Zes van Breda’ tijdens de herziening in maart van dit jaar.
Advocaat Geert-Jan Knoops voert het woord namens de ‘Zes van Breda’ tijdens de herziening in maart van dit jaar. Illustratie ANP/Aloys Oosterwijk

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de zogenoemde ‘Zes van Breda’ ook na herziening van hun zaak opnieuw veroordeeld moeten worden. Dat eis stelde het vanochtend voor het gerechtshof in Den Haag. De ‘grootste gerechtelijke dwaling’ bestaat niet, is de conclusie die nu volgens het OM kan worden getrokken.

Slachtoffer in deze zaak is de destijds 56-jarige Tim Mui Cheung, bijgenaamd ‘oma Mok’. Zij werd in de nacht van 3 op 4 juli 1993 in Chinees restaurant Peacock in Breda – de eettent van haar zoon – gewurgd en met een wok doodgeslagen. De gokkast was opengebroken. Na een tip pakte de politie de zes verdachten op. De drie mannen ontkenden, de drie zwakbegaafde vrouwen legden gedetailleerde bekentenissen af over hun aandeel en dat van de mannen.

De ‘Zes van Breda’ werden allemaal veroordeeld, in 1994, door de rechtbank van Breda. De mannen kregen voor doodslag ieder tien jaar cel. De vrouwen werd gemiddeld twee jaar gevangenisstraf opgelegd wegens medeplichtigheid. Allen zaten hun straf uit. De mannen hebben altijd ontkend dat ze iets met de moord te maken hadden.

Veroordeelde Abdeslam T. begon in 2003 een campagne om zijn onschuld aan te tonen. De Hoge Raad bepaalde in 2012 dat de strafzaak over moest omdat er sprake was van een novum, een nieuw feit. De rechters hadden eerder geen kennis kunnen nemen van een uit het dossier gelaten ontlastende getuigenverklaring. Twee mannen hadden de nacht van de moord in een bushokje bij het restaurant gezeten en niets gezien. Volgens het OM is het mogelijk dat de getuigen zich hebben vergist in de datum. Meer dan twintig jaar na de overval zijn er zelfs belastende verklaringen bijgekomen, concludeert de aanklager.

Aanklager Winfried Korver erkende vandaag dat bij het aanvankelijke politieonderzoek „vraagtekens kunnen worden gezet”. Twee van de veroordeelde vrouwen lieten in maart nog aan het hof weten dat er niets klopte van hun belastende verklaringen. Carien N. vertelde dat ze destijds maar een „lulverhaal” ophing, omdat ze hoopte dat de politie haar dan naar huis zou laten gaan.

Het OM komt later vandaag met nieuwe belastende getuigen.