‘Grootschalige fraude bij generaal pardon in 2007’

Een demonstratie voor het generaal pardon in 2006 in Den Haag.
Een demonstratie voor het generaal pardon in 2006 in Den Haag. Foto ANP/Robert Vos

Duizenden asielzoekers die in 2007 een verblijfsvergunning kregen na het generaal pardon, hebben gelogen over hun identiteit. Dat schrijft RTL Nieuws.

Volgens het medium, dat het nieuws op basis van onder andere een bron bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), een anonieme overheidsjurist en ingeziene dossiers meldt, zouden de asielzoekers hebben gelogen over hun identiteit omdat dat handiger zou zijn voor procedures. Zo zouden er nu wekelijks tientallen fraudezaken langskomen bij de IND en een meerderheid van de mensen die onder het generaal pardon vielen een geheel of gedeeltelijk valse identiteit hebben opgegeven.

Ministerie: herkennen getallen niet

In een reactie tegen NRC zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie zich “niet te herkennen” in de grote aantallen. De IND geeft alleen een verblijfsvergunning af met gewijzigde persoonsgegevens als iemands persoonsgegevens door de gemeente gewijzigd zijn in de Basisregistratie Personen. De IND toetst daarbij of de aanvrager eerder onjuiste gegevens heeft verstrekt. Als dat het geval is en als de juiste gegevens tot het weigeren van de verblijfsvergunning zouden hebben geleid, dan kan de verblijfsvergunning alsnog worden ingetrokken. In 2014 heeft de IND vier verblijfsvergunningen van migranten die gebruik hebben gemaakt van de pardonregeling ingetrokken vanwege wijzigingen van persoonsgegevens. In totaal werden 50 verblijfsvergunningen van migranten die gebruik hebben gemaakt van de pardonregeling ingetrokken.

In 2014 hebben ongeveer 260 migranten die gebruik hebben gemaakt van de pardonregeling een vervangende pas aangevraagd. Daarbij gaat het niet alleen om gewijzigde persoonsgegevens maar ook om bijvoorbeeld naamswijzigingen vanwege een huwelijk of vanwege beschadigde passen. Dit aantal is jaarlijks ongeveer gelijk sinds de invoering van de pardonregeling in 2007.`

Toen gelogen, nu problematisch

In 2007 kregen ongeveer 28.000 mensen, die tot dan toe illegaal in Nederland verbleven, dankzij het generaal pardon een verblijfsvergunning. Ze kregen daarbij ook eenmalig de kans om hun persoonsgegevens die ze bij de eerste procedure hadden opgegeven, straffeloos aan te passen.

Voor sommigen van hen is het hebben van een valse identiteit nu problematisch. De naam en geboortedatum op hun verblijfsvergunning past bijvoorbeeld niet bij de paspoorten van hun vrouw en kinderen die ze willen laten overkomen. Ook naturalisatie is een probleem, omdat de daarvoor benodigde geboorteakte uit het geboorteland niet matcht.