Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

‘Gezien de begrotingen is PSV eigenlijk kansloos in de Champions League’

Dat zei technisch directeur Marcel Brands van PSV tegen Fox Sports

Illustratie Jet PEters
Illustratie Jet PEters

De aanleiding

In de eerste wedstrijd van de groepsfase van de Champions League treft PSV op 15 september Manchester United. De andere tegenstanders: CSKA Moskou, de huidige nummer één van Rusland en de Duitse bekerwinnaar VfL Wolfsburg. „Overwinteren in Europa blijft ons doel, maar gezien de begrotingen zijn we eigenlijk kansloos”, zei Marcel Brands, technische directeur van PSV, tegen Fox Sports na de loting eind augustus. De nuance dat het „gelukkig niet altijd een wetmatigheid is”, die Brands later in het gesprek met Fox toevoegde, haalde de berichtgeving op diverse voetbalsites en kranten niet. Daarom checken we de originele stelling. Is de invloed van het budget op het wedstrijdresultaat zó groot dat overwinteren er niet in zit voor PSV?

Waar is het op gebaseerd?

De verschillen tussen clubs in Europa zijn groot. Zo verkocht PSV dit jaar Memphis Depay voor bijna 30 miljoen aan Manchester United, waar de aanvaller ongeveer zes miljoen euro per jaar gaat verdienen. Bedragen die in de Nederlandse competitie ondenkbaar zijn.

De stelling van Brands is niet gebaseerd op uitgebreid onderzoek, geeft een woordvoerder van PSV toe. Hij laat ook weten dat Brands eigenlijk niet doelde op de totale begrotingen van de clubs, maar vooral op de salarissen van spelers. Dat is dan ook waar we in deze factcheck naar kijken.

En, klopt het?

We kijken eerst naar de salarissen van de clubs in de poule van PSV. Eigenlijk is er maar één onderzoek dat spelerssalarissen in kaart brengt: Sportingintelligence’s Global Sports Salary Survey. Daarvoor worden de loonstrookjes uit de vijf grote voetbalcompetities in Europa (Engeland, Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk) uitgeplozen. Vorig seizoen verdiende een speler van Manchester United gemiddeld 6,3 miljoen euro per jaar, bij VfL Wolfsburg lag dat salaris op 2,2 miljoen. De Russische competitie zit niet in het onderzoek, maar toevallig lekte er een paar maanden geleden een document uit met de salarissen van de CSKA-spelers. Gemiddeld loon: 1,2 miljoen euro per jaar. Dat is in ieder geval hoger dan wat PSV betaalt, waar een salarisplafond van 1 miljoen euro geldt. Het gemiddelde salaris in Eindhoven is onbekend, maar zal nog veel lager dan 1 miljoen euro zijn: het gemiddelde eredivisiesalaris is 263.000 euro.

PSV betaalt dus het slechtst van de teams in poule B van de Champions League, maar maakt dat uit? Om te overwinteren, is de derde plaats in de poule genoeg.

We doen een kleine steekproef en zetten voor de clubs die vorig jaar meededen in de Champions League de resultaten uit de groepsfase en het gemiddeld salaris naast elkaar. Van 18 van de 32 teams lukt het om een (geschat) gemiddeld jaarsalaris te vinden en meteen vallen er twee ‘uitzonderingen’ op. Het kleine FC Basel eindigde vorig jaar op de tweede plaats boven Liverpool (gemiddeld salaris: 4,7 miljoen euro). Het gemiddelde salaris van Basel weten we niet, maar dat zal ongetwijfeld veel minder zijn. En Anderlecht (gemiddeld salaris: 600.000 euro) had het kleinste budget in de poule met Borussia Dortmund, Arsenal en Galatasaray, maar eindigde toch gewoon als derde.

Is geld dan niet van invloed op de resultaten op het veld? Nee, dat is het zeker wel, mailt Stefan Szymanski, sport-econoom van de Universiteit van Michigan. In zijn boek Money and Football toont hij aan dat er juist een sterke correlatie is tussen budget en winnen. Maar dat betekent niet dat PSV kansloos is in de groepsfase van de Champions League, zegt hij. „Het is misschien moeilijk in een seizoen met 38 wedstrijden, maar over zes wedstrijden is het redelijk normaal dat ploegen zich tegen alle kansen in toch plaatsen.”

Conclusie

PSV betaalt inderdaad het minste salaris van de vier teams in hun Champions League-poule en er is ook een verband tussen geld en de prestaties op het veld. Maar PSV is zeker niet kansloos om te overwinteren in Europa. Ze hoeven slechts derde in de poule van vier te worden en in zo’n korte reeks, over zes wedstrijden, kan veel gebeuren. Dat laten ook de resultaten van vorig jaar zien. De stelling dat „PSV gezien de begrotingen eigenlijk kansloos is” is dus onwaar.