Geen Europees akkoord over steun aan boeren

Protesterende boeren blokkeren de wegen in Brussel met hun tractors.
Protesterende boeren blokkeren de wegen in Brussel met hun tractors. Foto Reuters/Eric Vidal

De Europese lidstaten hebben vandaag geen akkoord kunnen bereiken over steun aan de in financiële nood verkerende boeren. Terwijl buiten in Brussel de gemoederen hoog opliepen bij protestacties van de boeren, werd er onderhandeld over een steunpakket van 500 miljoen euro maar kwam er geen overeenstemming.

De verdeeldheid onder de landen is vooralsnog te groot. Vicevoorzitter Jyrki Katainen van de Europese Commissie liet weten dat de lidstaten zijn “doordrongen van de noodzaak voor steun”, maar dat er over de details nog wordt gesteggeld. De bewindslieden van de 28 landen, waaronder onze staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken en Landbouw, PvdA), komen nu volgende week bijeen in Luxemburg in een nieuwe poging tot een oplossing te komen.

Steunpakket voor subsidiëring en marktstimulering

Met de 500 miljoen euro had de EU de boeren tegemoet willen komen. Een deel van het bedrag was bedoeld voor de subsidiëring van boeren. Voor de zuivelsector was het meeste geld gereserveerd. Bovendien had het bedrag naar verhouding verdeeld moeten worden: het meeste geld ging naar de hardst getroffen lidstaten en agrarische sectoren. Ook waren de maatregelen bedoeld om ‘de markten te stimuleren en de hele keten te verbeteren’.

Dijksma liet weten met demonstrerende Nederlandse boeren gesproken te hebben vandaag. Tegen ANP zei ze dat er een “goed basispakket” lag, maar dat er “nog veel dingen duidelijker moeten worden dan nu, opdat we ook ons faire deel krijgen.” Hoeveel geld er de Nederlandse kant opkomt kon ze nog niet zeggen. Wel zei ze zowel de getroffen melksector als de in zwaar weer verkerende varkenshouders te hulp te willen schieten.

Haar Belgische evenknie, de minister van Landbouw Joke Schauvliege, liet op Twitter in niet mis te verstane woorden blijken de voorstellen nog niet goed genoeg te vinden.

Twitter avatar JokeSchauvliege Joke Schauvliege Een “onvoldoende” voor de voorstellen van Europese Commissie. Moet huiswerk opnieuw doen. Alle sectoren in crisis moeten geholpen worden.

Traangas en waterkanon ingezet

De boerenprotesten in Brussel liepen vandaag enigszins uit de hand. Zo’n 5.000 boeren probeerden met hun tractoren door wegversperringen heen te rijden, rukten boompjes uit de grond en gooiden die samen met autobanden op een grote brandstapel op een plein in het centrum van de stad. Verder zouden ze agenten hebben bekogeld met eieren. Daarop zette de politie een waterkanon en traangas in.

Eerder op de ochtend blokkeerden Belgische boeren met hun tractoren de snelwegen rondom Brussel. Ze zijn boos vanwege de lage prijzen die ze krijgen voor hun vlees, zuivel en fruit. De boeren kwamen onder meer in de problemen door de afschaffing van het Europese melkquotum en de Russische boycot van Europese landbouwproducten. Daaropvolgende prijsdalingen hebben de Europese landbouwmarkt hard getroffen.