While you were sleeping... in the US

Fiat Chrysler kampt weer met lek in connected cars

Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Amerikaanse tak van Fiat Chrysler Automobiles heeft afgelopen vrijdag opdracht gegeven om 7810 sportwagens terug te roepen, schrijft re/code. De software van het entertainment-systeem krijgt een update die moet voorkomen dat de voertuigen gehackt worden.

Het is de tweede keer in drie maanden dat Fiat Chrysler auto’s terugroept. In juli toonden onderzoekers aan dat het Jeep Cherokee-model van de autofabrikant gemakkelijk te hacken en op afstand tot stoppen te brengen was. Meer dan 1,4 miljoen voertuigen kregen een update.

Volgens Fiat zijn er geen enkele andere gevallen bekend waarin kwaadwillenden de controle kregen over een Fiat en daarmee schade hebben berokkend. Maar het is wel duidelijk dat de zo vooruitstreven en futuristische connectiviteit voor moderne auto’s nog lang niet op orde is.

Strenge regels voor lithium aan boord

Het vervoeren van lithiumbatterijen in commerciële vluchten is toch gevaarlijker dan gedacht, meldt The Wall Street Journal. Volgens onderzoek van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten, de Federal Aviation Administration, kunnen batterijen - die in grote partijen verscheept worden - ontladen tijdens vluchten. Hierdoor ontstaan gevaarlijke explosieve gassen die tot onblusbare branden kunnen leiden.

Naar verwachting zullen de luchtvaartautoriteiten binnen afzienbare tijd strengere regelgeving invoeren voor het vervoer van de batterijen. Eerder onderzoek van de FAA en bevindingen van de Verenigde Naties die nog moeten worden gepubliceerd wijzen op de gevaren van de accu’s. Er zouden maar acht voor nodig zijn voor een brand die niet door interne veiligheidssystemen bestreden kan worden. Zo is de standaardconcentratie van blusstof Halon in vliegtuigen momenteel nog te laag om effectief te zijn.

De strengere regels zullen volgens The Wall Street Journal overigens niet gelden voor lithiumaccu’s in mobiele apparaten van passagiers.

De FBI op Burning Man

Sinds 1986 is Black Rock in Nevada de plek om het einde van de zomer te vieren. Tenminste als je van geestverruimende middelen houdt, het niet erg vindt om een week lang in een snikhete woestijn te dansen en niet bang bent voor een paar insecten.

Burning Man is een iets extreme versie van Lowlands. En trekt naast feestgangers ook de FBI aan, zo blijkt uit documenten die recentelijk werden vrijgegeven. Dat meldt de San Francisco Chronicle.

In 2010 zouden federale agenten bezoekers van Burning Man hebben bespioneerd, al is het onduidelijk of de veiligheidsdienst ook fysiek ter plekke was. Volgens de - zwaar gecensureerde - documenten ging het om surveillance van mogelijke terroristische activiteiten. De conclusie van de FBI was achteraf overigens dat de grootste dreiging op Burning Man ‘het gebruik van illegale drugs’ was en niet Al-Qaeda.

Morgen is de laatste dag van het festival. De exodus van de 70000 bezoekers begon gisteren al. Of in die massa mensen dit jaar mogelijk weer federale agenten zaten is onbekend, maar wie het zelf wil onderzoeken: hieronder is de livestream van het festival te zien.