Dreigende uitschakeling Oranje ‘heel slecht voor ons imago’

Bondscoach Danny Blind
Bondscoach Danny Blind

„Misschien zijn we wel niet zo goed als we denken”, erkende KNVB-directeur Bert van Oostveen gisteren na de 3-0 nederlaag van het Nederlands elftal in en tegen Turkije. Door dit verlies dreigt het Nederlands elftal voor het eerst in 22 jaar het EK Voetbal te missen.

Oranje, dat vorig jaar nog als derde eindigde op het wereldkampioenschap in Brazilië, werd door Turkije van de cruciale derde plek gestoten in groep A. De Turken maken daardoor de meeste kans op de play-offs om een EK-ticket. Alleen als de Turken in de laatste twee poulewedstrijden punten morsen en Nederland alles wint, kan Oranje zich wellicht nog kwalificeren.

De laatste keer dat Nederland een EK miste was in 1984. Maar waar er toen maar acht landen deelnamen, zijn dat er volgend jaar in Frankrijk voor het eerst 24. De reputatieschade is groot. „Als je niet op een toernooi zit met de 24 beste landen van Europa, is dat heel slecht voor ons imago.”

Van Oostveen stelde de trainers aan die verantwoordelijk zijn voor de dramatische kwalificatiecampagne. Eerst Guus Hiddink, onder wie Oranje in een crisis belandde. En deze zomer Danny Blind, de voormalige assistent-bondscoach die hij doorschoof. „We zullen dit resultaat deze week evalueren”, zei Van Oostveen na de tweede wedstrijd van Blind. Maar ontslag van Blind is niet aan de orde, aldus de bestuurder. Zelf verbindt hij zijn lot ook niet aan de neergang van Oranje. „Eén ding weet ik zeker en dat is dat ik zelf niet opstap.”