Dumoulin houdt nog steeds kans op eindzege Vuelta - Schleck wint rit

Fränk Schleck won op zijn 'oude dag' nog wel even een etappe in een grote ronde. Hij kwam solo over de streep in de zware bergetappe van de Vuelta.
Fränk Schleck won op zijn 'oude dag' nog wel even een etappe in een grote ronde. Hij kwam solo over de streep in de zware bergetappe van de Vuelta. Foto AFP

Een scenario dat voorafgaand aan de Vuelta niet eens door hemzelf serieus zou zijn genomen als iemand hem het voorlegde, is ook na vandaag nog steeds mogelijk: Tom Dumoulin, specialist in heel vlak heel hard rijden, zou de eindzege in een loodzware grote ronde kunnen pakken. Wederom hield de Nederlander vandaag de schade beperkt in een zware bergrit met aankomst bergop. Wat heet, hij verloor een half minuutje. En met het oog op de lange tijdrit van woensdag is zijn achterstand van 1.51 overbrugbaar.

Natuurlijk was er ook een winnaar vandaag, dat was de Luxemburgse veteraan van Trek Fränk Schleck. Die kwam ruim acht minuten voor de groep favorieten aan op de ijzingwekkend steile slotklim. En er is een nieuwe klassementsleider: Joaquim Rodriguez (Katoesja) kwam een paar seconden voor Fabio Aru (Astana) boven en nam zo de rode trui over, want de achterstand van de Spanjaard op de Italiaan was maar een seconde.

Maar wat Dumoulin in deze ronde presteert, blijft verbazingwekkend. Ook deze laatste bergrit ging hij tot een kilometer voor de streep moeiteloos mee met specialisten als Aru, Rodriguez, Rafal Majka en Nairo Quintana, nummer twee van de afgelopen Tour de France. Hij loste pas op het steile laatste deel van de klim en wist dankzij een knap eindsprintje de schade zelfs nog meer beperkt te houden dan het leek toen hij eraf werd gereden.

Het klassement nu:

Tijdrit

“Alles ligt open”, zei Dumoulin kort na de rit. “Alles hangt af van de tijdrit.” De tijdrit, die woensdag na de rustdag van morgen wordt verreden, daar kwam hij eigenlijk voor. Ter voorbereiding op het WK in Richmond dit najaar. Zijn ploeg Giant-Alpecin was niet eens voorbereid op een gooi naar een hoge notering in het klassement, ook wel af te zien aan het feit dat hij, in tegenstelling tot Aru en Rodriguez, amper tot geen hulp heeft in de bergen. Dumoulin werd derde op het afgelopen WK tijdrijden.

In de Ronde van Zwitserland, ook een zware bergkoers, maar dan van ‘slechts’ een week, won Dumoulin beide tijdritten. Mede dankzij die tijdritten, maar ook vanwege het feit dat hij voor velen verrassend goed mee kon bergop, werd hij derde in die ronde. Dumoulin heeft nu drie mannen voor zich in het klassement, maar dat zijn allemaal veel mindere tijdrijders op de gemiddelde dag dan hij. Op Majka (nummer drie), Aru en Rodriguez denkt hij zelf “maximaal twee minuten” te kunnen pakken.

Dumoulin, Rodriguez, Aru en Majka in eerdere tijdritten:

Twitter avatar velofacts Velofacts Head-to-head time trial results Vuelta top 4. http://t.co/EDKxhURn8Z http://t.co/zYza9Lz7yJ

Nog wel een bergrit

Dat zou genoeg zijn om de rode leiderstrui voor de tweede keer te heroveren. Die moet hij dan nog wel in vooral de op een na laatste etappe zien te verdedigen, want dan gaan de renners nog één keer de bergen in. Voordeel misschien is dan dat de aankomst niet bergop ligt. Nadeel blijft het ontbreken van hulp vanuit zijn ploeg, hulp die zijn concurrenten wel zullen hebben. En die zullen Dumoulin constant blijven aanvallen als hij de leider is.

Maar zelfs een podiumplek zou al een topprestatie zijn. Dat zou namelijk de eerste voor een Nederlander zijn sinds de derde plek van Erik Breukink in de Tour van 1990.