Berlijn: meer geld voor opvang, en regelgeving voor asiel wordt aangescherpt

Duitsland trekt in het komend jaar zes miljard euro extra uit voor de opvang van asielzoekers. Tegelijkertijd wordt de regelgeving voor asielzoekers aanzienlijk verscherpt.

Dat meldde bondskanselier Angela Merkel (CDU) vanochtend na crisisoverleg gisteravond tussen haar en de fractievoorzitters van de regeringspartijen CDU/CSU en SPD. „We waren snel bij het redden van banken, ook nu moeten we haast maken,” zei Merkel.

De CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, had voorafgaand harde kritiek op het besluit van Merkel om dit weekeinde de grenzen open te stellen voor naar schatting 20.000 asielzoekers die de afgelopen weken werden opgehouden in Hongarije. Merkel en de Hongaarse premier Viktor Orbán lieten zaterdagavond weten dat dit een eenmalige actie was.

Gisteravond besloot de coalitie tot een pakket maatregelen om de 800 duizend asielzoekers op te vangen, die dit jaar in Duitsland worden verwacht.

Zo zal de federale regering deelstaten en gemeenten ondersteunen om op korte termijn 150 duizend „winterbestendige” opvangplaatsen in „menswaardige” inrichtingen van eerste opvang te creëren. Ook komen er drieduizend extra banen bij de politie.

Kosovo, Albanië en Montenegro worden bestempeld tot veilige landen, om de asielaanvragen uit die landen sneller te kunnen afhandelen. Asielzoekers zullen in plaats van zakgeld betaling in natura ontvangen. (NRC)