Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Duitse regering maakt 3 miljard euro extra vrij voor opvang vluchtelingen

Afgelopen weekend kwamen er meer dan twintigduizend vluchtelingen aan in Duitsland. De Duitse regering heeft daarom besloten drie miljard euro extra uit te trekken voor de opvang van vluchtelingen.
Afgelopen weekend kwamen er meer dan twintigduizend vluchtelingen aan in Duitsland. De Duitse regering heeft daarom besloten drie miljard euro extra uit te trekken voor de opvang van vluchtelingen. Foto EPA / Nicolas Armer

De Duitse regering heeft drie miljard euro extra vrijgemaakt in de begroting van 2016 voor de opvang van vluchtelingen. Daarmee is in totaal zes miljard euro beschikbaar voor vluchtelingenhulp in het land. Dat is de uitkomst van een spoedberaad van de Duitse regering, naar aanleiding van de massale vluchtelingenstroom. Zo schrijft persbureau ANP.

Dit weekend zijn er bijna twintigduizend vluchtelingen Duitsland binnengekomen via Oostenrijk vanuit Hongarije. In een eerdere schatting werd uitgegaan van 15.000 migranten. De massale toestroom vluchtelingen van de afgelopen dagen komt nadat de regeringsleiders van de drie landen het vrijdag eens waren geworden over het tijdelijk openstellen van de grenzen.

Voor 2015 heeft de regering één miljard extra beschikbaar gesteld voor de verzorging van vluchtelingen. Daarnaast krijgt het ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks 400 miljoen euro erbij voor crisisbeheersing en -preventie.

Extra banen

De Duitse regering heeft ook extra banen beschikbaar gesteld. Zo wordt de federale politie de komende drie jaar met drieduizend banen uitgebreid en het federale vrijwilligerswerk kan op tienduizend extra banen rekenen.

De Duitse regering wil daarnaast ook dat Kosovo, Albanië en Montenegro worden opgenomen in de lijst met zogenoemde veilige landen van herkomst om asielzoekers uit deze landen sneller terug te kunnen sturen.

Kritiek vanuit CSU

De Duitse partij CSU, de zusterpartij van het CDU van bondskanselier Angela Merkel, is niet te spreken over de beslissing van Merkel de Hongaarse vluchtelingen in Duitsland op te nemen.

Het partijbestuur wil dat de massale toestroom van vluchtelingen naar Duitsland wordt beperkt. Volgens bestuursleden van de CSU heeft het toelaten van de vluchtelingen “een aanzuigende werking”.

Volgende maand moet de Duitse Tweede Kamer de besluiten van de regering officieel goedkeuren.