The Queen’s Longest Reign: Elizabeth and Victoria

Op de avond van 9 september wordt koningin Elizabeth II de langst regerende monarch in de Britse geschiedenis. Deze titel is nu nog in handen van koningin Victoria die, tussen 1837 en 1901, maar liefst 63 jaar en 216 dagen op de troon heeft gezeten.

Deze documentaire maakt een vergelijking tussen beide koninginnen. Aan de hand van interviews en archiefmateriaal wordt de geschiedenis van beide vrouwelijke monarchen opgetekend. Ook wordt koningin Elizabeth gevolgd tijdens verplichtingen in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten in de aanloop naar deze historische datum.

Het Victoriaans tijdperk werd gekenmerkt door grote verandering en vooruitgang binnen het Verenigd Koninkrijk. Hiernaast was sprake van een grote uitbreiding van het Britse Rijk, waarbij Victoria regeerde over gebieden in alle werelddelen.

Elizabeth II besteeg de troon in 1952 na het overlijden van haar vader, koning George VI. Tijdens haar regeerperiode heeft ze de wereld in snel tempo zien veranderen en de macht van het Verenigd Koninkrijk zien afnemen. Van het Victoriaanse Britse Rijk is weinig over.