Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

Geen EK is een financiële strop

Nederland mag niet naar het EK in Frankrijk, en dat is een flinke economische strop. De Volkskrant is de eerste die schrijft over de inkomstenderving van de Nederlandse ondernemers. Alleen al de supermarkten verliezen 50 miljoen euro aan verwachtte inkomsten. En dan hebben we het nog niet over de tv-verkopers, de horeca en de reisindustrie.

Immers: het WK in Brazilië leverde de supermarkten 54 miljoen euro aan extra omzet op, volgens marktonderzoeksbureau GfK. Sportmarketeer Frank van den Wall Bake voegt daaraan toe dat de voetbalbond en de spelers nu ook nog eens minder gaan verdienen. Spelers missen ‘het podium om hun transferwaarde op te schroeven’. Maar er gloort hoop aan de horizon.

Gelukkig hebben we de Olympische Spelen in Rio volgend jaar nog. Dat kan voor Nederland sportief en commercieel een hoop goed maken.

Een florerende boekhandel: Dominicanen

Een miljoen mensen zover krijgen dat ze een boekwinkel bezoeken. Kom daar maar eens om. Het lukt boekhandel Dominicanen in Maastricht. Het Financieele Dagblad schrijft over de ‘markante boekhandel’ die in de ruim 700 jaar oude dominicanenkerk, vlakbij het Vrijthof, is gevestigd. Volgens CNN is het een van de coolste boekhandels ter wereld.

Winkelmanager Ton Harmes nam de winkel over van de curator in het failissement van de Polare-boekwinkels. Hij wist Apple de loef af te steken: dat bedrijf was namelijk op zoek naar een monumentaal pand in Maastricht. Maar Harmes sloot een huurcontract met de gemeente, zocht naar investeerders in zijn eigen netwerk en stak ook zelf geld in de doorstart. Die lijkt te lukken, zegt Harmes.

De markt trekt gelukkig aan. Het boek is zijn stoffige imago kwijt.

Om de boekhandel te redden leverde het personeel 10 procent van het salaris in. Middels crowdfunding wist Harmes nog eens 100.000 euro bij elkaar te krijgen. De ‘Vrienden van Dominicanen’ krijgen hun geld over vijf jaar terug, mét rente.

Kan Damen sancties omzeilen?

Scheepsbouwer Damen wil ijsbrekers gaan bouwen voor de industrie rond de Noordpool, schrijft De Financiële Telegraaf. Over hoeveel schepen het gaat is niet bekend, maar volgens de krant gaat het om een ‘monsterorder’ van het Russische oliebedrijf Rosneft.

Er wordt driftig gezocht naar ‘de grenzen van de regels’, want een deal met Rosneft is mogelijk in strijd met de EU-sancties tegen Rusland. Damen is al betrokken bij een groeiproject van de Russische regering op de Zvezda-werf in het oosten van het land.

    • Eefje Rammeloo