Crisisberaad in Berlijn na doorlaten migranten

Merkel had niet mogen besluiten zoveel vluchtelingen toe te laten, vinden partijgenoten. De bondskanselier hield gisteren spoedoverleg in haar kantoor.

Het besluit van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel om afgelopen weekeind zo’n tienduizend asielzoekers uit Hongarije toe te laten, heeft binnen haar partij geleid tot zware kritiek.

De minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Beieren, Joachim Herrmann, van de CSU, noemde Merkels besluit zaterdagavond „een volledig verkeerd signaal”, dat zo snel mogelijk moet worden gecorrigeerd.

De CSU is de zusterpartij van de christen-democratische CDU. Merkel is de leider van CDU/CSU. De CSU bestaat alleen in Beieren, de CDU in de rest van Duitsland.

Minister Herrmann zou spreken namens het voltallig partijpresidium van de CSU. Dat is van mening dat Merkel een „verkeerd besluit” heeft genomen. Gisteravond kwamen de toppen van de regeringspartijen CDU/CSU en SPD met Merkel voor een crisisberaad bijeen in het Bundeskanzleramt – Merkels kantoor.

Daarbij was op voorhand duidelijk dat Merkel wel werd gesteund door coalitiepartij SPD. De secretaris-generaal van die partij, Yasmin Fahimi, zei gistermiddag in de marge van een partijbijeenkomst, dat „de mensen terecht uit een ondraaglijke situatie in Hongarije” waren gehaald. Volgens haar waren de omstandigheden waaronder deze mensen die afgelopen weken in Hongarije hadden geleefd „Europa niet waardig” geweest. „En daarom verkeerden wij in een noodsituatie, waarbij terecht is besloten dat wij deze vluchtelingen met veel bussen en treinen naar Oostenrijk en Duitsland moesten vervoeren.”

Merkel belde met Orbán

Angela Merkel telefoneerde zaterdagavond met de Hongaarse premier Viktor Orbán. Achteraf verklaarde een Duitse regeringswoordvoerder, dat beide regeringsleiders van mening zijn dat het doorlaten van migranten een „eenmalig besluit” is. Merkel wilde op deze wijze een einde maken een dreigende humanitaire noodsituatie. Volgens de woordvoerder „waren beide landen het erover eens dat zij hun Europese verplichtingen in het kader van het Verdrag van Dublin blijven nakomen”. Volgens dat verdrag moeten asielzoekers hun aanvraag indienen in het eerste land van aankomst binnen de Europese Unie.

Tevoren hoopten de deelstaten en gemeenten, die belast zijn met de opvang van asielzoekers, dat de coalitiepartijen zouden besluiten meer geld beschikbaar te stellen voor de opvang van vluchtelingen. De regeringspartijen CDU/CSU en SPD liggen op een aantal punten met elkaar overhoop. Zo is de SPD tegenstander van de wens van de christen-democraten om het zakgeld voor asielzoekers om te zetten in betaling natura. Omdat van zakgeld een aanzuigende werking zou uitgaan. De SPD wil, tegen de zin van CDU/CSU, dat er meer ambtenaren worden aangesteld, opdat de procedures kunnen worden versneld.