Cameron: geen rol bedrijfsleven in Brexitdebat

Cameron wil niet dat bedrijven zich mengen in de discussie over EU-uittreding.
Cameron wil niet dat bedrijven zich mengen in de discussie over EU-uittreding. Foto AP / Francisco Seco

De Britse premier Cameron heeft het bedrijfsleven dringend verzocht zich de komende maanden niet uit te spreken voor het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Dat zou, zo schrijft de Financial Times vanochtend, volgens de premier zijn delicate onderhandelingen met Brussel in gevaar brengen.

Bovendien zou het Britten tegen lidmaatschap kunnen keren. Vooral multinationals zijn door ophef over belastingontwijking door sommigen niet erg populair. “Houd je mond tot een deal is bereikt”, is volgens de krant de boodschap van de regering aan bedrijven.

Het Verenigd Koninkrijk houdt voor het einde van 2017, waarschijnlijk volgend jaar juli of september, een referendum over zijn EU-lidmaatschap. Cameron wil daarvoor, liefst in december, een aantal hervormingen hebben bereikt, waardoor de EU aantrekkelijker is voor Britten. Een peiling gisteren door Survation wees uit dat opnieuw een kleine meerderheid – 51 procent - voor een zogenoemde Brexit is, terugtrekking. De peiler wijt de toename van eurosceptici aan de migrantencrisis.

Camerons verzoek is vooral een klap voor pro-Europeanen. Zij rekenen juist op een grote rol voor met name het midden- en kleinbedrijf, dat zou kunnen uitleggen hoe belangrijk de Europese interne markt is voor de werkgelegenheid. Al zijn overigens niet alle bedrijven pro-Europees.

Bedrijven spreken zich vooralsnog niet uit

Tot nu toe houden de meeste bedrijven zich overigens stil, ondanks een oproep van werkgeversorganisatie CBI dat de tijd om “luidruchtiger” te worden, was aangebroken. Waarschuwingen komen vooral van buitenlandse multinationals, zoals de baas van het Franse advertentiebedrijf Publicis, die een Brexit “een verdomde ramp” noemde.

Ook eurosceptici zullen niet blij zijn met Cameron. Zij vinden al dat de regering zich te veel bemoeit met de campagne, en zullen hierin opnieuw een teken zien dat Cameron de uitslag probeert te sturen. Tweemaal is de tekst van de referendumwet nu aangepast omdat de vraagstelling te veel in het voordeel van ‘blijven’ was.

Vanmiddag zouden eurosceptische Conservatieven enkele amendementen indienen om te zorgen dat niet alleen het ambtenarenapparaat de maand voor het referendum neutraal blijft, maar ook ministers beperkt zijn in wat zij wel en niet mogen zeggen om te voorkomen dat zij de uitslag beïnvloeden. Ook dient er een amendement om te bepalen hoeveel de EU aan promotiemateriaal kan spenderen.

Vrijdag lanceerde de UK Independence Party als eerste een EU-referendumcampagne (Nee). De verwachting is dat de komende weken ook andere groepen met campagnes komen.