Britse premier Cameron verliest stemming over EU-referendum

De Britse premier David Cameron heeft vanavond een gevoelige nederlaag geleden in het Lagerhuis. Zijn tussenvoorstel over regels met betrekking tot het Britse referendum over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de EU werd door een meerderheid weggestemd.

David Cameron vandaag tijdens een toespraak in het Lagerhuis.
David Cameron vandaag tijdens een toespraak in het Lagerhuis. Foto AP

De Britse premier David Cameron heeft vanavond een gevoelige nederlaag geleden in het Lagerhuis. Een belangrijk amendement over regels met betrekking tot het Britse referendum over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de EU werd door een meerderheid weggestemd.

Het was al de derde keer dat Cameron van het Britse parlement zijn vraagstelling van het referendum heeft aan moeten passen. Ditmaal was het struikelpunt dat Cameron’s regering in hun ambt uitspraken konden doen in de periode voorafgaand aan het referendum. Volgens de tegenstanders zou dat teveel invloed kunnen hebben op de uitkomst. Daarom werd het wetsvoorstel teruggestuurd met 312 stemmen tegen en 285 voor.

Wel meerderheid, maar eigen eurosceptici

Cameron heeft een meerderheid in het parlement, en het wetsvoorstel voor een EU-referendum zal uiteindelijk naar verwachting ook wel worden goedgekeurd. Maar dankzij opstandige eurosceptici uit zijn eigen partij zal het wetsvoorstel nu strenger moeten zijn over wat de regering wel en niet mag doen vanaf het moment dat het referendum wordt uitgeschreven en hoe lang er zit tussen het uitschrijven en het houden van het referendum.

Onze correspondent Titia Ketelaar in Londen:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Cameron heeft al 2x vraagstelling #EUref moeten aanpassen. Lijdt nu nederlaag in Lagerhuis over periode van campagnevoeren

Later vandaag moet het wetsvoorstel door het Lagerhuis zijn heen geloodst. Daarna gaat het richting het Hogerhuis, de Britse Eerste Kamer. Het referendum vindt plaats voor het einde van 2017, waarschijnlijk ergens volgend jaar.