Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Britse luchtmacht doodde Britse IS-strijder in Syrië

De Britse premier David Cameron vandaag in het Lagerhuis.
De Britse premier David Cameron vandaag in het Lagerhuis. Foto AP

De Royal Air Force heeft eind augustus met een aanval met een drone een Britse staatsburger in Syrië gedood. Hij had zich aangesloten bij Islamitische Staat (IS), en beraamde een aanslag op het Verenigd Koninkrijk.

Premier David Cameron sprak vanmiddag over “zelfverdediging”. Hij hield het Lagerhuis voor dat de drone-aanval op juridische gronden was gestoeld, en dat de hoogste militairen en juristen in het land om advies waren gevraagd. Het risico voor burgers in de omgeving zou minimaal zijn geweest.

Twee jaar geleden weigerde het Lagerhuis Cameron toestemming te geven voor militaire actie in Syrië , toen als respons op de vermeende gifgasaanval door president Bashar al-Assad. Dat werd gezien als een nederlaag voor Cameron. Voor aanvallen in Irak op de Islamitische Staat (IS) kreeg hij vorig jaar wel goedkeuring.

Volgens Cameron was de drone-aanslag echter “noodzakelijk”.

“Er was geen regering, niemand om mee samen te werken om dit op een andere manier op te lossen.”

De gedode IS-strijder is Reyaad Khan (21) uit Cardiff. Hij vertrok, samen met een vriend uit de Welshe hoofdstad, in de zomer van 2013 naar Syrië. De vriend zou ook een van de beulen van de Amerikaan Peter Kassig zijn. Vorig jaar waren ze, samen met een Schotse strijder te zien in een propagandafilm van IS. Khans familie zei toen dat hun zoon “gehersenspoeld” was. Naar schatting 500 Britten hebben zich bij IS in Irak en Syrië aangesloten.

Steun zoeken

De Britse premier is van plan komende weken steun in het Lagerhuis te vragen voor luchtaanvallen. De bescheiden meerderheid van zijn Conservatieve partij – twaalf zetels – betekent dat hij niet zonder de oppositie kan. In zijn eigen partij zit een aantal tegenstanders van bombardementen. Steun van de Labour-leider zou bovendien meer legitimiteit geven aan een besluit een nieuwe oorlog in te stappen.

Probleem voor Cameron is dat er grote kans is dat zaterdag anti-oorlogsactivist Jeremy Corbyn de leiderschapsverkiezing wint. Hij is tegen luchtaanvallen, op welk doel dan ook. De andere drie kandidaten hebben steun voor bombardementen afhankelijk gemaakt van Camerons voorstel. De premier moet, zei Liz Kendall, aantonen dat de Britten iets toevoegen aan wat de Amerikanen al doen.

20.000 Syriërs

Cameron vertelde het Lagerhuis eerder vanmiddag dat het Verenigd Koninkrijk de komende vijf jaar tot 20.000 Syrische vluchtelingen zal opnemen. Dat zal niet gaan om vluchtelingen die al in Europa zijn, maar diegenen die nu nog in kampen in de regio zitten.

De Britse premier noemde de vluchtelingencrisis “de grootste uitdaging waar de EU voor staat”. Maar hij zei ook dat er zowel met ,,hart als hoofd” moest worden nagedacht. Hij wees erop dat de Britten hun ontwikkelingsgeld niet verlagen, en dat zij de op één na grootste donor in het Syrische conflict zijn. Het Verenigd Koninkrijk financiert bijvoorbeeld voedselpakketten in vluchtelingenkampen.

Minister van Financiën George Osborne zei zaterdag dat de migratiecrisis “bij de bron” moet worden aangepakt. “Dat is het kwade Assad-regime en zijn de terroristen van IS, en er is een allesomvattend plan nodig voor een stabieler, vreedzaam Syrië”, zei hij tegen persbureau Reuters.

Cameron wees er vanmiddag op dat het Verenigd Koninkrijk niet in Schengen zit, en niet deelneemt aan het Europese asielbeleid:

“We kunnen daarom beslissen over onze eigen aanpak.”