Geen chauffeurs en feestjes bij Petrobras

Auto’s met chauffeurs, verre reizen, kantoorfeestjes: het zit er niet meer in voor de werknemers van het Braziliaanse Petrobras.

Het staatsoliebedrijf gaat 12 miljard dollar (10,8 miljard euro) bezuinigen door onder meer alle luxe af te schaffen. Alleen de hoogste directeuren houden hun auto met chauffeur. Dat meldde de Braziliaanse krant O Estado de São Paulo afgelopen weekend. Verder wil Petrobras besparen door een vermindering van het aantal managers.

Het is een grote cultuuromslag voor Petrobras, dat verwikkeld is in een groot omkoopschandaal. Werknemers van het concern zouden steekpenningen hebben betaald om opdrachten te vergaren. Strafrechtelijk onderzoek naar de corruptie loopt nog.

Ook de Nederlandse olieplatformbouwer SBM Offshore zou erbij betrokken zijn geweest. SBM schikte vorig jaar voor 240 miljoen dollar met de Nederlandse justitie voor omkoping.

Behalve met corruptie worstelt Petrobras met een schuld van 125 miljard dollar, de gedaalde olieprijs en tegenvallende proefboringen. Om te overleven wil Petrobras ook bezittingen verkopen ter waarde van 15 miljard dollar.