Boze boeren in Brussel - EU wil 500 miljoen extra geven

De sfeer bij het boerenprotest in Brussel werd vanmiddag grimmig. De politie heeft een waterkanon en traangas gebruikt tegen demonstrerende boeren. Uit het overleg van de ministers van Landbouw blijkt dat EU de boeren tegemoet wil komen met een pakket van maatregelen ter waarde van 500 miljoen euro.

De politie grijpt in bij het boerenprotest in Brussel.
De politie grijpt in bij het boerenprotest in Brussel. Foto Reuters / Yves Herman

De sfeer bij het boerenprotest in Brussel werd vanmiddag grimmig. De politie heeft een waterkanon en traangas gebruikt tegen demonstrerende boeren. Ze probeerden met hun tractoren door wegversperringen te rijden. Een agent raakte hierbij gewond.

De boeren rukten boompjes uit het plein en gooiden deze op een grote brandstapel, waarin ook brandende banden lagen. Ook zouden ze agenten bekogelen met eieren.

Voorstel: 500 miljoen

De boeren komen juist vandaag naar Brussel om politieke druk te zetten. Zij eisen Europese hulp bij prijsdalingen en een betere prijs voor hun vlees en zuivel. Vanmiddag kwamen de Europese ministers van Landbouw bijeen om te vergaderen over de maatregelen. Uit dat overleg blijkt dat de Europese Unie de getroffen boeren tegemoet wil komen met een pakket van maatregelen ter waarde van 500 miljoen euro, melden persbureaus AFP en ANP.

Een deel van het bedrag mogen lidstaten uitbetalen aan subsidies aan boeren. Voor de zuivelsector is het meeste geld gereserveerd en dat zal naar de hardst getroffen lidstaten en landbouwen gaan.

Ook zijn de maatregelen bedoeld om ‘de markten te stimuleren en de hele keten te verbeteren’, meldt het dagelijks bestuur van de EU. Jyrki Katainen, vicevoorzitter van de Europese Commissie, benadrukt daarbij wel dat er niet aan het principe getornd wordt dat de Europese landbouwsector meer marktgeoriënteerd moet zijn.

Verkeershinder

Protestacties van Belgische boeren leidden vanmorgen tot overlast op de wegen naar Brussel. Op de E40 vanuit Luik reden vanochtend drie colonnes met tractoren over de snelweg. Automobilisten konden de colonne niet passeren en de boeren legden af en toe het verkeer helemaal plat. De meeste tunnels in Brussel zijn gesloten en ook de twee metrostations, Maalbeek en Schuman, zijn dicht.

De boeren hebben dit protest aangekondigd waardoor er ook veel mensen met het openbaar vervoer naar hun werk gingen. Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond, verwacht ongeveer achthonderd tot duizend tractors in Brussel. Naar schatting zullen er vijfduizend boeren meedoen aan het protest. Onder hen bevinden zich ook Franse en Nederlandse boeren.

Boos om melkprijs

De lage prijzen die de boeren voor hun vlees en zuivel krijgen is een van de redenen voor het protest. Ook willen ze hulp van de de Europese Unie bij prijsdalingen. “De landbouw is geen oorzaak, maar draagt wel alle gevolgen”, zeggen ze. De boeren zijn tegen schaalvergroting. Ze willen “een menselijke schaal” met “kwaliteit, duurzame teelmethoden en leefbaarheid”.

Twitter avatar Boerenbond Boerenbond We zijn klaar voor de optocht! Vandaag kleurt Brussel blauw!#boerenbetoging #boerenprotest http://t.co/F5VBkHHkb7

Eerder protesteerden de Franse boeren al tegen de lage prijzen; vorige week legden zij het verkeer naar Parijs stil. In juli hielden ze ook een groot protest op de Franse snelwegen. Dat zorgde voor veel verkeershinder én vier eurocent per liter melk extra voor de boer.