Voor het eerst sinds 1987 weer zege op EK

Toon van Helfteren (64) was er in 1987 zelf bij, toen nog als speler. Het Nederlands basketbalteam wist dat jaar voor het laatst een wedstrijd op een eindtoernooi te winnen. Bij het EK in Griekenland werd Roemenië verslagen.

Zaterdag werd de droogte van 28 jaar zonder zege doorbroken, nu met Toon van Helfteren als bondscoach langs de lijn. Nederland won in Zagreb nipt zijn eerste wedstrijd op het EK. Georgië werd met 73-72 verslagen.

En dat is een verrassing. Nederland – dat internationaal nauwelijks meetelt in het basketbal – maakte indruk tegen Georgië. De ploeg van Van Helfteren gaf in het laatste kwart een voorsprong uit handen, maar sloeg in de laatste minuut alsnog toe. Uitblinker bij Nederland was Charlon Kloof die met 22 punten topscorer werd.

Dat resultaat kon een dag later geen goed vervolg worden gegeven. Macedonië versloeg Nederland gisteren met 78-71. Wil Nederland zich plaatsen voor de volgende ronde, dan zal het in de resterende drie groepsduels nog minimaal één keer moeten winnen. Tegenstanders zijn Slovenië, Griekenland en Kroatië – alle sterke basketballanden. „Reëel gezien hebben we tegen die landen weinig winstkansen”, zei Van Helfteren. Nederland heeft vandaag een rustdag, morgen wacht Slovenië.