André Manuel wint cabaretierprijs de Poelifinario

André Manuel
André Manuel Foto ANP/Kippa

Cabaretier André Manuel heeft de Poelifinario, de prijs voor de cabaretier met het meest indrukwekkende programma van het seizoen, gewonnen met zijn programma Het geval apart.

Dat maakte de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties (VSCD) zojuist bekend in het Amsterdamse café Schiller. De jury schrijft over de winnende cabaretier:

“André Manuel beledigt in Het geval apart op uiterst grappige wijze alles en iedereen waar men in deze tijd uit angst om te kwetsen met een grote boog omheen loopt. [...] Zijn scherpe grappen en provocaties dwingen het publiek om stelling te nemen en goed na te denken wat men er zelf nu eigenlijk van vindt. Zo doet Manuel precies waar een cabaretpodium bij uitstek voor geschikt is. [...] Het maakt deze voorstelling tot een schitterende ode aan het het vrije woord.”

Vier ballen van NRC

NRC gaf de voorstelling van Manuel vorig jaar november vier ballen. De show is “niet bepaald zachtzinnig”, schreef recensent Henk van Gelder:

“Ditmaal zijn de in hoog tempo gedebiteerde grappen functioneel, effectief en in een pakkend kader gezet. Ze gaan over de angstige vraag of we nog kunnen zeggen wat we willen. [...] Zo is Manuels nieuwe programma een van de beste uit zijn hele oeuvre.”

De Neerlands Hoop 2015, de prijs voor meest veelbelovende cabaretier, ging naar De Partizanen, een samenwerking van Merijn Scholten en Thomas Gast die op het Leids Cabaret Festival in 2013 al de hoofdprijs won. Zij versloegen met hun gelijknamige show Henry van Loon met zijn programma Sluimer.

Controverse

Rondom de uitreiking van de prijs ontstond na de bekendmaking van de nominaties in juni reuring nadat twee van de vijf genomineerden op voorhand al lieten weten de prijs te weigeren. Danïel Arends, genomineerd voor Carte Blanche, liet weten het geen “eervolle prijs” te vinden, terwijl Micha Wertheim, genomineerd met Voor zichzelf, de werkwijze van eerdere jury’s hekelde.

In het juryrapport wordt er ingegaan op die controverse. De jury zegt de keuze van de cabaratiers “opmerkelijk” te vinden, maar te respecteren:

“De jury heeft respect voor de argumenten van Wertheim en Arends en hoeft daar niet over in discussie. Toch staat hun beider carrière op de VSCD podia niet los van het gehéle theaterlandschap waar zij deel van uitmaken.”

De andere genomineerden waren Plien & Bianca met het programma Gaat het nog door? en De Bloeiende Maagden met hun show Toen neuken nog gewoon was. Vorig jaar won Erik van Muiswinkel de Poelifinario en Emilio Guzman de Neerlands Hoop.