Over de haag

Knetteren (1): PvdA versus VVD

Het moet weer openlijk gaan knetteren in de coalitie, opperde PvdA-voorzitter Hans Spekman dit weekend in een interview in de Volkskrant. Na drie jaar crisisbeleid wordt het tijd dat de beide regeringspartijen VVD en PvdA „weer diametraal tegenover” elkaar gaan staan. De VVD-fractie in Utrecht gaf Spekman begin vorige week al wat hij wilde: een stevige sneer. De lokale liberalen eisen dat Spekman zijn seizoenskaart bij FC Utrecht inlevert. Als wethouder had hij deze ‘kaart voor het leven’ in 2003 van de zieltogende club cadeau gekregen, als dank voor een gemeentelijke lening van 25 miljoen euro. Inmiddels blijkt dat de stad daar 20 miljoen op verliest. Spekman weigert gehoor te geven aan het verzoek van de VVD.

Knetteren (2): VVD versus GroenLinks

In het parlement knetterde het al behoorlijk tussen de VVD en GroenLinks. Tijdens een debat over de nieuwe autobelasting, donderdag, stelde GroenLinkser Liesbeth van Tongeren dat de „dikke ikke-rijder” heeft gewonnen. Zij vindt dat de maatregelen van VVD-staatssecretaris Wiebes niet ver genoeg gaan om het milieu te ontlasten. Die versie van de ‘dikke ik’ vond VVD-Kamerlid Helma Neppérus te ver gaan; een belediging voor haar achterban. „Dat trekt u terug!”, zei ze woest. Nee, siste Van Tongeren terug, „Ik ben door u wel voor ergere dingen uitgemaakt: van milieuterrorist tot crimineel.” Een klassieke mud fight in de Kamer.

Knetteren (3): SP versus SP

Voor het eerst sinds de oprichting van de SP is de functie van partijvoorzitter er vacant. Jan Marijnissen stopt. Het bestuur nomineerde vrijdag diens opvolger: Ron Meyer, een getalenteerde vakbondsman uit Limburg. Er is een geduchte tegenkandidaat: Kamerlid Sharon Gesthuizen. Zij weet dat zo’n strijd binnen een partij natuurlijk niet té knetterend moet zijn. Haar eerste tweetje na Meyers voordracht was bescheiden: „Dat betekent voor mij: tandje erbij qua campagne!!”