Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Zwemmers onderkoeld bij City Swim - route ingekort

Deelnemers van de Amsterdamse City Swim springen in het water. Ze hebben geld opgehaald voor onderzoek naar de spierziekte ALS. Door de kou zijn een aantal van hen onderkoeld geraakt, waarop de organisatie een deel van het parcours heeft ingekort.
Deelnemers van de Amsterdamse City Swim springen in het water. Ze hebben geld opgehaald voor onderzoek naar de spierziekte ALS. Door de kou zijn een aantal van hen onderkoeld geraakt, waarop de organisatie een deel van het parcours heeft ingekort. Foto ANP JERRY LAMPEN

Bij het zwemevenement Amsterdam City Swim zijn rond de twintig zwemmers onderkoeld geraakt. Ambulances zijn ter plaatse en een ook traumahelikopter is ingeroepen. De organisatie heeft een deel van de route ingekort.

De onderkoelde zwemmers zijn met ambulances naar ziekenhuizen vervoerd. De ernst van de onderkoelingsverschijnselen varieert, zo laat de Amsterdamse brandweer weten aan ANP. Het water in de grachten in de Amstel heeft een temperatuur van rond de 16 graden Celcius. Een van de zwemmers die is gecheckt op onderkoelingsverschijnselen, vertelt aan de Amsterdamse tv-zender AT5 wat er gebeurde:

“Op het laatste stuk ging het mis, op de Amstel hadden we de stroming tegen en werd het heel koud. Je wordt een beetje groggy, je zwemt wel door. Je merkt het pas als je uit het water stapt, je hebt geen macht meer in de benen. Mijn temperatuur was 34 graden, nu is het weer 36 en mocht ik weg.”

Bijna 1,7 miljoen euro voor onderzoek naar ALS

Om de gezondheid van de 2500 deelnemers aan de twee kilometer lange zwemtocht niet in gevaar te brengen heeft de organisatie de lus op de Amstel uit het parcours gehaald. Op de wal werden de deelnemers in warmtefolie gewikkeld en kregen badjassen uitgereikt. Bij de voorgaande drie edities raakten enkele deelnemers ook onderkoeld, maar dit keer leken de verschijnselen iets ernstiger te zijn.

Met de deelname aan Amsterdam City Swim halen de zwemmers geld op voor onderzoek naar de ongeneeslijke spierziekte ALS. Vorig jaar werd een recordbedrag van 1,9 miljoen euro bijeen gezwommen. Dit jaar staat de teller op een kleine 1,7 miljoen euro.