Hamilton ontloopt diskwalificatie, drama Rosberg bij GP Italië

Lewis Hamilton rijdt onder de zwart-wit geblokte finishvlag door op Monza. Maar blijft zijn zege behouden?
Lewis Hamilton rijdt onder de zwart-wit geblokte finishvlag door op Monza. Maar blijft zijn zege behouden? Foto AFP / Olivier Morin

Met nog twee ronden te gaan zag Nico Rosberg zijn titelaspiraties letterlijk in rook opgaan. Tijdens de grand prix van Italië gaf zijn Mercedes-motor de geest en profiteerde teammaat Lewis Hamilton optimaal. Max Verstappen werd twaalfde. De Britse regerend wereldkampioen leidde op Monza van start tot finish.

Het podium werd compleet gemaakt door Sebastian Vettel, die zijn Ferrari voor thuispubliek netjes naar de tweede plek stuurde. Felipe Massa pakte de derde plaats na het uitvallen van Rosberg. Verstappen, die achteraan moest starten en ook nog een tijdstraf kreeg, reed een inmiddels typerende race met een aantal fraaie inhaalacties.

Vraagteken bij zege Hamilton

De zege van Hamilton werd tot ruim tweeënhalf uur na de finsih onderzocht door de wedstrijdleiding. De Mercedes-coureur bleek met lagere bandenspanning te hebben gereden dan toegestaan. Een tijdstraf had kunnen volgen, wat verklaart waarom zijn team hem in de slotfase opdroeg zijn voorsprong op Vettel (+25 seconden) te maximaliseren. Maar diskwalificatie was de meest reële straf aangezien dat doorgaans de straf is voor het overtreden van veiligheidsmaatregelen.

Twitter avatar F1 Formula 1 Breaking - stewards decide to take no further action regarding Mercedes tyre pressures during #ItalianGP. #F1 http://t.co/WQ8JDtt3Xx

De minimaal toegestane bandenspanning werd juist verhoogd nadat Vettel en Rosberg in de vorige grand prix in Spa slachtoffer werden van een klapband. Na uitgebreid onderzoek van de stewards blijkt dat Mercedes’ banden bij montage op de wagens niet onder de minimum spanning zaten en het team aan alle veiligheidsmaatregelen heeft voldaan.

Rosberg nu op flinke achterstand in strijd om wereldtitel

Nico Rosberg staat door de winst van Hamilton nu 53 punten achter op zijn teamgenoot. Dat betekent dat de Brit twee races buiten de punten mag eindigen terwijl Rosberg ze allebei wint en dan nog behoudt hij de leiding in het WK.

Vettel volgt op 21 punten van Rosberg terwijl Max Verstappen zonder score met 26 punten zakt naar plek twaalf, 17 punten voor teamgenoot Carlos Sainz.

De race in bullets, video’s en tweets
De grand prix van Italië op het circuit Autodromo Nazionale di Monza wordt verreden over 53 ronden. Wereldkampioen en leider in het WK Lewis Hamilton (Mercedes) start vanaf pole position. Max Verstappen begint als allerlaatste na een grid penalty voor het wisselen van een motor.

 • Start:Hamilton komt goed weg, maar Kimi Raikkonen (Ferrari) verknalt voor de ogen van de tifosi zijn prima 2e startpositie. De Fin beleefde een trage start en ligt na één ronde op de 14e plaats.
 • Max Verstappen lost zijn drive through penalty in die hij kreeg vanwege dit akkefietje gisteren tijdens de kwalificatie.
 • Na vijf ronden liggen beide Lotus-wagens uit de race en is Raikkonen al opgeklommen naar P10. Max ligt voorlaatste (17e). Hamilton heeft ruim 3 seconden op Sebastian Vettel (Ferrari), die beide Williams-coureurs achter zich houdt. Nico Rosberg (Mercedes) en tweede in het WK ligt 5e.
 • Tien ronden op de teller en Max heeft twee plekken gewonnen. Vizier nu op de McLaren van Fernando Alonso die 3 sec voor ligt.
  Twitter avatar ToroRossoSpy Toro Rosso Meanwhile, @Max33Verstappen is racing at a strong pace, P15 after overtaking both Manors. “Good job, you are much faster” says @xevipujolar
 • Ronde 14: Rosberg probeert wanhopig voorbij de Williams van Valtteri Bottas te geraken, maar de Fin verdedigt slim. Rosbergs remmen dreigen oververhit te raken. Top 5 blijft: Hamilton< Vettel, Massa, Bottas en Rosberg. Raikkonen nu P9, Max 13e en op weg naar Jenson Button (McLaren).
 • Ronde 19: Max Verstappen is opgerukt naar de 12e plek na een prima inhaalactie op Button.
  Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen Max passed Button for P12! http://t.co/TMxcnddBqK

  Rosberg gaat als eerste voor een pitstop - waarschijnlijk gaat iedereen voor één stop vanmiddag - in een poging Williams zo voorbij te komen… en het lukt! Massa pareert met een stop in de volgende ronde maar komt terug achter de Mercedes.

  Twitter avatar MercedesAMGF1 MERCEDES AMG F1 NAILED IT!! @nico_rosberg gets the undercut on MAS in the pit stops!! Great work everyone! #F1 #ItalianGP #Monza #GPItalia
 • Hamilton meldt wat problemen met een van zijn voorbanden, ernstig lijkt het (nog) niet; hij bezoekt de pit nog niet. Verstappen wel, zo ook Bottas die achter Rosberg en Massa aansluit.
  Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen Pitstop for Max, from P12 he is in for his first stop! http://t.co/mfr9hlWgZl
 • Halverwege de race is zo’n beetje iedereen binnen geweest voor een bandenwissel. Alleen Kimi Raikkonen moet nog en verliest dan de 3e plek die hij inmiddels heeft bemachtigd, al ging zijn inhaalrace niet heel de tijd crescendo:
 • Ronde 30: Hamilton leidt nog steeds (+19s) voor Vettel die vijf sec voorsprong heeft op Rosberg. Massa en Bottas volgen. Raikkonen ligt 10e na zijn stop, waarbij hij bijna werd aangereden door Roberto Merhi (Manor). Max ligt nu, ondanks zijn laatste startplek en tijdstraf op P13, toch gewoon weer achter teammaat Carlos Sainz. De Spanjaard krijgt dan ook een duidelijke boodschap vanaf de pitmuur:

  “Keep pushing, Carlos. Push like an animal.”

 • Nog 15 ronden te gaan en Max Verstappen heeft toch een tweede pitstop gemaakt en hoopt zo in de slotfase op zachte banden nog wat extra’s te kunnen, zoals twee weken terug in Spa. Zijn teammaatje ook. Verstappen heeft Button opnieuw moeten inhalen en pakt nu ook Felipe Nasr (Sauber) in: heerlijke actie buitenom in de chicane na start-finish: P13 en op jacht naar Sainz die wel zo’n 15 sec voor ligt.
 • Verstappen lijkt met nog toen ronden te gaan geen wonderen meer te kunnen verrichten. Hij moet Sainz en beide Red Bulls nog voorbij om in de punten te geraken. Hamilton rijdt ondertussen bijna een seconde sneller dan wie dan ook op de baan. Zijn overmacht is immens. Achter hem Rosberg die nog 3 sec achter Vettel ligt. Raikkonen P7 en heeft P6 in zicht.
  Twitter avatar GvanderGarde Giedo van der Garde If Hamilton would get out of his car and finish the race running, he’d probably still win.
 • Spectaculair is de snelste grand prix van de kalender dit jaar niet. Helaas. Dan maar een aardig videootje bij het uitkomen van de Variante Ascari - vol gas - richting Parabolica:
 • Toch nog spannend? In de laatste vijf ronden krijgt Hamilton opeens een mysterieuze radioboodschap van zijn team: “Rijg een paar snelle ronden aaneen, we moeten de voorsprong uitbreiden; stel geen vragen.” Moet de leider in de race een extra pitstop maken?
 • Blow up! Rampspoed voor Nico rosberg die twee ronden voor het einde zijn motor opblaast. Hij moest gisteren al noodgedwongen een oud exemplaar laten inbouwen en dat wreekt zich nu. Einde titelaspiraties voor de vide-wereldkampioen van 2014?
  Twitter avatar MercedesAMGF1 MERCEDES AMG F1 .@nico_rosberg is out of the #ItalianGP. Flames pouring from the back of the beast… there are no words… #F1 #Monza
 • Lewis Hamilton wint de grand prix van Italië. Met grote overmacht zegeviert de Brit, voor Vettel en Massa. Verstappen pakt de 12e plaats.
 • Uitslag grand prix van Italië:
  1. Lewis Hamilton (Mercedes) 53 ronden
  2. Sebastian Vettel (Ferrari) +25,042 sec
  3. Felipe Massa (Williams) +47,600 sec
  4. Valtteri Bottas (Williams) +47,900 sec
  5. Kimi Raikkonen (Ferrari) +1m08s
  6. Sergio Perez (Force India) +1m12s
  7. Nico Hülkenberg (Force India) +1 ronde
  8. Daniel Ricciardo (red Bull Racing) +1 ronde
  9. Marcus Ericsson (Sauber) +1 ronde
  10. Daniil Kvyat (Red Bull-Renault) +1 ronde

  Stand in het WK na 12 van de 19 races:
  1. Lewis Hamilton 252 punten (+25)
  2. Nico Rosberg 199 (+0)
  3. Sebastian Vettel 178 (+18)

  12. MAX VERSTAPPEN 26 (+0)