Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Naar schatting 15.000 migranten aangekomen in Duitsland

Naar schatting 8.600 migranten zijn vandaag aangekomen in Duitsland. Het totaal voor dit weekend komt te staan op meer dan vijftienduizend, meldt persbureau Reuters.

Vrijwilligers staan klaar met gedoneerde spullen op het centrale station van München.
Vrijwilligers staan klaar met gedoneerde spullen op het centrale station van München. Foto EPA / Sven Hoppe

Duizenden migranten zijn vandaag in Duitsland gearriveerd vanuit Oostenrijk. Naar schatting zijn in de loop van de dag ongeveer 8.600 mensen aangekomen, hebben de autoriteiten in Beieren laten weten. Er worden er nog ruim tweeduizend verwacht, meldt persbureau Reuters. Het totaal voor dit weekend komt daarmee te staan op meer dan vijftienduizend. De enorme toestroom van mensen naar Duitsland volgde op het besluit vrijdag van regeringsleiders uit Hongarije, Oostenrijk en Duitsland om de grenzen tijdelijk open te stellen.

Op het station van München werden de vluchtelingen door vrijwilligers begroet met eten en drinken, zoals chocolade en bananen, meldt persbureau Reuters. De meeste inzittenden lieten weten oorlogsvluchtelingen uit Syrië te zijn. Anderen komen uit Irak en Afghanistan. De vluchtelingen zijn met bussen overgebracht naar ontvangstcentra. Daar hebben ze een medische controle, voedsel en schone kleding gekregen.

Volgens Wilfried Blume-Beyerle, hoofd van het districtsbestuur van München, verliep de opvang van duizenden vluchtelingen veelal zonder problemen, omdat de stad ervaring heeft met grote evenement.

“We hebben het WK voetbal gedaan, konden het bezoek van de Paus aan en konden Oktoberfest en de G7 aan. En nu kunnen we ook de huidige situatie aan.”

De aankomst van een aantal vluchtelingen werd gefilmd door persbureau AP

Afgelopen vrijdag opende Oostenrijk zijn grenzen voor de stroom vluchtelingen die in Hongarije was vast komen te zitten en uit nood een voettocht maakte naar Oostenrijk, waarna uiteindelijk bussen en treinen werden ingezet om de mensen via Oostenrijk naar Duitsland te vervoeren. Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann is het nu tijd om de zaken weer te normaliseren en terug te gaan naar de gebruikelijke procedure voor asielopvang.

“We hebben altijd gezegd dat dit een noodsituatie was waarin we snel en humaan moesten handelen. We hebben twaalfduizend mensen in een acute situatie geholpen”.

Stand van zaken vandaag

In Hongarije durven migranten inmiddels weer de trein te nemen, na de gebeurtenis eerder deze week waarbij een trein die onderweg was naar de grens met Oostenrijk na tientallen kilometers stopte bij een vluchtelingenkamp. Op station Keleti in Boedapest volgen de wachtenden handgeschreven wegwijzers naar treinen die hun naar Hegyeshalom, bij de grens met Oostenrijk, moeten brengen. Vrijwilligers delen kleding en eten uit. Dit is nu de stand van zaken:

  •  Zo’n veertienduizend migranten hebben sinds de heropening van de grenzen vrijdagavond Hongarije verruild voor Oostenrijk, nadat ze dagenlang niet verder konden reizen dan station Keleti in Boedapest. Dat aantal ligt veel hoger dan verwacht.
  •  Hongarije heeft zaterdagnacht meer dan honderd bussen ingezet om mensen naar de grens met Oostenrijk te brengen. In lange rijen en door de regen staken de inzittenden vervolgens de grens met Oostenrijk over. Inmiddels rijden er ook weer treinen naar Oostenrijk.
  • Oostenrijk, Duitsland en Hongarije spraken voor het weekend af dat de landen zich tijdelijk niet aan ‘Dublin’ zouden houden - de afspraak die bepaalt dat migranten asiel moeten aanvragen in het eerste EU-land waar ze aankomen.
  • De zuidelijke grens van Hongarije wordt vanaf 15 september afgegrendeld met een nieuwe, hoge muur.
  •  Op het Griekse eiland Lesbos protesteerden zo’n vijfhonderd Afghaanse vluchtelingen tegen de naar hun mening te lang durende identificatieprocedure.
  • Een Griekse veerboot heeft vandaag 1.744 migranten overgebracht van Lesbos naar Athene. Later op de dag volgen er nog 2.500.
  •  De Cypriotische kustwacht heeft vandaag 114 Syrische vluchtelingen gered die vastzaten op een vissersboot.

Europese impasse

Een Europese oplossing voor de huidige vluchtelingencrisis laat ondertussen op zich wachten. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie kwamen zaterdag tijdens een vergadering in Luxemburg niet tot gezamenlijke aanpak. Een aantal landen wil quota invoeren voor het aantal op te nemen asielzoekers, maar andere lidstaten zijn daar fel tegen gekant.

Een oproep van de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann (SPÖ) riep op tot een speciale EU-top van regeringsleiders, maar een woordvoerder van voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad, verklaarde vandaag volgens persbureau DPA dat die er niet komt. De eerstvolgende reguliere top vindt plaats op 15 en 16 oktober. Migratie staat dan ook op de agenda. Op 14 september komen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken weer bijeen.

Paus Franciscus riep vanochtend alle religieuze gemeenschappen in Europa op een vluchtelingengezin in hun midden op te nemen. Hij zei in het Vaticaan het goede voorbeeld te geven. Twee parochies in het Vaticaan vangen de komende dagen een familie op.

Duitsland maakte bekend dat het 5 miljard euro heeft vrijgemaakt voor de opvang van asielzoekers. Bondskanselier Angela Merkel bespreekt de situatie vandaag met haar coalitiepartners.

Foto EPA / Andreas Gebert

Een gevlucht gezin zit, zichtbaar opgelucht, in een bus bij het centrale station van München. Foto EPA / Andreas Gebert