Verkiezingen Thailand uitgesteld tot 2017

De Thaise hervormingsraad poseert voorafgaand aan hun stemming vandaag. Foto EPA / Narong Sangrak

De verkiezingen in Thailand worden niet eerder gehouden dan in 2017. Dat is het gevolg van het afwijzen van een ontwerp voor een nieuwe grondwet door de hervormingsraad in het Aziatische land..

De hervormingsraad legde het voorstel voor de nieuwe constitutie vandaag na een stemmingsronde naast zich neer, meldt persbureau ANP. Van de stemgerechtigden waren 135 tegen het ontwerp, tegenover 105 voorstanders.

Er was vanuit beide politieke kampen veel kritiek op het ontwerp. Kiezers zouden minder te vertellen krijgen, zo vond de partij Pheu Thai. De Democraten stelden dat de nieuwe constitutie ervoor zou zorgen dat het land dieper in de problemen zou komen. Met de mogelijkheid dat het voorstel zou worden afgeblazen, werd dan ook op voorhand al rekening gehouden.

Er zal nu moeten worden gewerkt aan een nieuw voorstel. De 21 leden van de ontwerpcommissie zullen opnieuw worden aangewezen door de junta in het land en krijgen 180 dagen de tijd, aldus persbureau AP. Daarna moet het parlement weer stemmen en zal het voorstel in een referendum worden voorgelegd aan de burgers. Vandaar dat waarschijnlijk pas in 2017 verkiezingen mogelijk zullen zijn.

In Thailand is sinds 2014 een militaire overgangsregering aan de macht, die de regerende Pheu Thai-partij verdreef. Die transitieregering is voornemens de macht terug te geven aan het volk en had aanvankelijk voor het voorjaar van 2016 verkiezingen gepland. Maar die stemronde had alleen dan kunnen plaatsvinden als de nieuwe grondwet vandaag was aangenomen.