Standard Chartered mogelijk opnieuw beboet voor omzeilen sancties Iran

Foto EPA/ Facundo Arrizabalaga

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is opnieuw een onderzoek gestart naar Standard Chartered vanwege vermeende schendingen van de westerse sancties tegen Iran. De Britse bank heeft in de afgelopen jaren een kleine 1 miljard dollar betaald aan schikkingen en boetes.

Het ministerie van Justitie onderzoekt of de bank de voorwaarden van een in 2012 gesloten schikking heeft overtreden, dat meldt de Britse krant Sunday Times. Voor die schikking betaalde Chartered 667 miljoen dollar voor het schenden van de sancties. Daarboven kwam een jaar geleden een boete van 300 miljoen dollar van toezichthouders in New York omdat de controles op transacties van klanten onvoldoende was aangescherpt.

’250 miljard dollar aan illegale transacties’

Volgens de Amerikaanse toezichthouder heeft de Britse bank tussen 2001 en 2010 voor 250 miljard dollar aan illegale transacties uitgevoerd voor Iraanse klanten om daarmee de Amerikaanse sancties tegen Iran te ontduiken. Standard Chartered ontkent dit, zij beweren dat meer dan 99,9 procent van de handel volledig in lijn was met Amerikaanse regelgeving. De waarde van haar handel die niet aan de zogenaamde U-bocht procedure voldeden zou niet meer dan 14 miljoen dollar bedragen. Volgens dit reglement mochten alleen transacties waarbij Iran betrokken is plaatsvinden wanneer er overboekingen werden gedaan van een niet-Iraanse naar een andere niet-Iraanse bank.

Door de beschuldigingen van witwassen kelderde de marktwaarde van de bank in de afgelopen twee jaar met ruim een derde. Standard Chartered haalt 90 procent van zijn omzet en winst haalt uit het Midden-Oosten, Afrika en Azië.

Door het nucleaire akkoord, dat de zes grote mogendheden en Iran begin juli met elkaar afsloten, worden de internationale sancties tegen de Iran afgebouwd. Veel multinationals, waaronder olie-en gasbedrijf Shell, probren weer voet aan de grond te krijgen in Iran. De Islamitische Republiek heeft 10 procent van de wereldwijde oliereserves in handen en is na Rusland het grootste gasland ter wereld.