Rellen in Dortmund bij betoging neo-nazi’s tegen komst vluchtelingen

Ongeveer dertig neo-nazi’s hebben afgelopen nacht voor het treinstation in Dortmund geprotesteerd tegen de komst van vluchtelingen. Anarchistische groepen gingen in de tegenaanval en gooiden flessen naar de rechtsextremisten waarbij een gewonde is gevallen.

Politie probeert voor het treinstation in Dortmund rechtextremitische demonstranten op afstand te houden van de vluchtelingen. Zij betoogden gisternacht tegen de komst van 1500 vluchtelingen naar Dortmund.
Politie probeert voor het treinstation in Dortmund rechtextremitische demonstranten op afstand te houden van de vluchtelingen. Zij betoogden gisternacht tegen de komst van 1500 vluchtelingen naar Dortmund. Foto EPA/ Marcel Kusch

Ongeveer dertig neo-nazi’s hebben afgelopen nacht voor het treinstation in Dortmund geprotesteerd tegen de komst van vluchtelingen. Anarchistische groepen gingen in de tegenaanval en gooiden flessen naar de rechtsextremisten waarbij een gewonde is gevallen.

Bij de betoging was veel politie aanwezig die met pepperspray de groepen uit elkaar probeerde te houden, dat meldt de Duitse krant Bild. De neo-nazi’s zijn gelieerd aan de rechtsextremistische politieke partij Die Rechte.

Twitter avatar chefreporterNRW Frank Schneider #trainofhope_do Diese Gruppe Neonazis demonstriert gerade vorm Hbf gegen die Ankunft der #refugees in #Dortmund http://t.co/g70uExYmPl

Vluchtelingen ook onthaald met applaus

Reden voor de betoging is de komst van ongeveer 1500 vluchtelingen naar Dortmund. In totaal kwamen vanochtend vroeg achtduizend vluchtelingen aan in München nadat Oostenrijk en Hongarije de grens hadden opengezet. Een deel van reisde door naar Braunschweig en Dortmund. In de West-Duitse stad werden ze op het perron onthaald met applaus.

Twitter avatar KatrinW_BILD Katrin Weuster Viele Menschen haben seit Stunden gewartet, um die Flüchtlinge zu begrüßen #trainofhopedo #refugeeswelcome http://t.co/VtHBSKglFr

Ook werd op het station in Dortmund kleding gedoneerd aan het Rode Kruis die het uitdeelt aan de net gearriveerde vluchtelingen.

Duitse bedrijfsleven ziet veel kansen voor vluchtelingen

Bedrijven in Duitsland zien veel kansen voor vluchtelingen op de arbeidsmarkt, maar dan moeten de asielprocedures wel “effectiever en draaglijker worden”. Dat zei Ulrich Grillo, voorzitter van de belangenorganisatie voor de Duitse Industrie (BDI). De algemeen directeur van autoconcern Daimler, Dieter Zetsche ziet ook een rol voor zijn bedrijf om deze mensen aan een baan te helpen. Zo liet hij weten aan Bild am Sonttag.

“De meeste vluchtelingen zijn jong, goed opgeleid en erg gemotiveerd. Precies dat soort mensen zoeken we. Ze kunnen ons - zoals de gastarbeiders jaren terug - helpen om onze doelen te halen of zelfs te overtreffen. Duitsland kan de gaten op de arbeidsmarkt niet meer met louter Duitsers opvullen.”

Duitsland had in augustus 2,8 miljoen werklozen, het laagste aantal in augustus sinds 1991.