Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Turks konvooi in dodelijke hinderlaag PKK - ‘vijftien doden’

Turkse tanks bij een basis in de provincie Hakkari in 2012
Turkse tanks bij een basis in de provincie Hakkari in 2012 Foto EPA / Ana Turkey Out

Bij een hinderlaag van de Koerdische guerrillabeweging PKK zijn vandaag meerdere Turkse soldaten omgekomen. De Koerdische Arbeiderspartij zelf beweert vijftien Turkse militairen te hebben gedood. President Erdogan heeft bevestigd dat in de provincie Hakkari een dodelijke aanval heeft plaatsgevonden van de PKK, maar noemde geen dodental.

Als het cijfer van de verboden guerrillabeweging klopt, gaat het om de dodelijkste aanval sinds het klappen van de wapenstilstand in juli, schrijft persbureau Reuters. Volgens Erdogan zette de PKK landmijnen in om de gepantserde voertuigen te raken. Het leger is begonnen aan een tegenaanval vanuit de lucht, bericht staatspersdienst Anadolu.

Premier Ahmet Davutoglu, die in Konya was voor de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Turkije en Nederland, onderbrak zijn bezoek om in Ankara aanwezig te zijn bij een spoedberaad over de veiligheidssituatie.

Het oplaaien van de gevechten tussen de PKK en het Turkse leger heeft sinds juli in Turkije het leven gekost aan honderden mensen. Onder hen zijn zeventig militairen en politieagenten. De Turkse luchtmacht bestookt de PKK ook in Noord-Irak. Bij alle aanvallen op stellingen van de PKK zijn volgens een voorlopige schatting van regeringsgezinde Turkse media ongeveer duizend strijders gedood, meldt persbureau AFP.