Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Dit is wat je moet weten over volgende week

Juridische praktijken, protesterende boeren

Foto ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Het is deze week de week van de rechtspraak en dat gaan we weten ook. Een kleine selectie: zaken tegen topcrimineel Willem Holleeder, Bart van U. Maar ook electronicaconcern Philips en kledingketen Hennis & Mauritz (daarover zo meer).

Maar het begint maandag met protest. Zo’n 2.000 boze boeren togen die dag naar Brussel, waar de Europese Raad samenkomt voor een bijeenkomst over landbouw en visserij. De boeren vinden dat ze te weinig verdienen om rond te kunnen komen en eisen dat prijzen en arbeidskosten in heel Europa worden gelijkgetrokken.

In Den Haag houdt de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid die dag zijn eigen expertmeeting. Het onderwerp: de robotisering van de arbeidsmarkt. Moeten we vrezen voor robots? In ieder geval niet als je hoogopgeleid bent.

2. Wie voorlopig zeker is van zijn baan: Maurice Obstfeld. Dinsdag begint de adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama als nieuwe hoofdeconoom bij het IMF.

Terug naar de rechtszaken, want diezelfde dag eist de lichtdivisie van Philips bij het Europese Hof van Justitie een nietigverklaring van het zogenoemde antidumpingrecht op CFL-i spaarlampen. Niet voor het eerst: een eerdere poging van Philips werd door het Hof afgewezen.

Wie die dag ook (weer) voor de rechter moet verschijnen: oud-wethouder Jos van Rey. Samen met projectontwikkelaar Piet van Pol en collega-oud-wethouder Tilman Scheurs wordt hij verdacht van corruptie en omkoping.

3. Noem het een statement of stunt: woensdag neemt de Amerikaanse fastfoodketen Chipotle Mexican Grill (bekend van de immense burritos) in één dag 4.000 nieuwe werknemers aan. Restaurantpersoneel wordt in de VS steeds schaarser, met onder meer het vooruitzicht hogerop in het bedrijf te kunnen komen, hoopt Chipotle alsnog flink veel mensen te trekken.

Het één en ander is al uitgelekt, maar dat maakt de spanning onder Applefans er niet minder om. Die woensdag vindt in San Francisco namelijk ook een groot Apple-evenement plaats waar onder meer de iPhone 6s en 6s Plus zullen worden geïntroduceerd.

4. Donderdag weer een noemenswaardige gang naar de (Europese) rechter. Hennis & Mauritz vecht een besluit van het Merkenbureau aan om een handtas van luxemerk Yves Saint Laurent merkbescherming te verlenen.

Op de vooravond van Prinsjesdag presenteert Jesse-van kroonprins naar GroenLinkskoning-Klaver in Den Haag zijn ‘pleidooi voor nieuw idealisme’. Of ‘De mythe van het economisme’, zoals zijn boek officieel heet. Bij zijn aantreden als fractievoorzitter zei-ie het al: hij gaat Nederland veranderen. “Voor minder wil ik het niet doen.”

5. Nog een voorloper op Prinsjesdag: in de Ridderzaal gaan politici vrijdag vast in discussie. Niet met elkaar, maar met scholieren. Over, vanzelfsprekend, kinderrechtenthema’s. Inclusief Troonrede van de ‘Koning van de Jeugd’.