Journalist Fréderike Geerdink opgepakt in Turkije

De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink staat de pers te woord na haar rechtszaak in Turkije eerder dit jaar. Foto EPA

De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink is in Turkije gearresteerd, meldt het ANP. Geerdink werkt onder meer voor dit Nederlandse persbureau. Geerdink werd ook in januari al gearresteerd in Turkije. Dat land zegt dat Geerdink nu is opgepakt omdat zij gevaar liep.

Geerdink is volgens een hooggeplaatst Turkse official niet opgepakt omdat ze propaganda voor een terroristische organisatie zou hebben gemaakt, maar omdat ze gevaar liep. De official zei tegen persbureau Reuters:

“Ze is niet opgepakt voor haar journalistieke werk. Frederike was weliswaar in een veilige zone, maar daar werd toch gevochten. Daarom konden we haar veiligheid niet garanderen. Daarom is ze aangehouden en het onderzoek gaat door.”

Mehmet Cerit, hoofdredacteur van de krant Zaman Nederland, reageerde vanochtend echter fel op de arrestatie van de Nederlandse journalist. Hij zei volgens persbureau ANP:

“Turkije is een totalitaire, dictatoriale staat aan het worden. Ik ben niet verrast. In Turkije is het een dagelijkse bezigheid van de politie geworden. Er is altijd druk op de persvrijheid geweest, maar zoveel arrestaties van buitenlandse journalisten heeft het land nog niet meegemaakt. Op dit moment is alles mogelijk.”

Oppositiepartij HDP

Op verzoek van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) onderhoudt de Nederlandse ambassade in Turkije contact met Geerdink, en ook met de Turkse autoriteiten. Koenders is nauw betrokken bij de zaak, laat zijn ministerie weten. Dat stelt in een verklaring:

“Nederland maakt zich als bekend al langer zorgen over persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in Turkije; het blijft een belangrijk punt van aandacht in de relatie met Turkije.”

Geerdink was met een groepje mensen van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP in het zuidoosten van Turkije. Allen zijn volgens Geerdinks vader gearresteerd. Geerdink noemt zijn dochter strijdbaar, maar hijzelf is van slag.

“Het is erg dat dit zo maar kan in dat land.”

‘Arrestatie zegt zowel iets over Geerdink als Turkije’

Volgens Thomas Bruning, secretaris van journalistenvakbond NVJ, zegt de arrestatie zowel iets over Geerdink als Turkije.

“Frederike is doorgegaan met haar werk. Dat is moedig van haar. Turkije mengt zich verregaand in het werk van journalisten. Het belang van persvrijheid lijkt het land niet meer te interesseren. De situatie was al zorgelijk voor Turkse media, maar nu kunnen buitenlandse journalisten hun werk ook niet meer doen.”

Het is niet de eerste keer dat de journaliste is opgepakt. In januari werd ze al kort aangehouden. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan Turkije.

Geerdink is vaker beschuldigd door Turkije van “propaganda voor een terroristische organisatie”. De Turkse Justitie doelt daarmee op verhalen over de Koerden in het land. Geerdink schrijft veel over de moeilijke positie van die minderheid en heeft steeds gezegd dat te blijven doen.

Geerdink verwacht dat het nog even duurt voordat er een verklaring naar buiten komt over haar arrestatie, zo meldde ze vanochtend op Twitter.

Twitter avatar fgeerdink Frederike Geerdink to prosecutor today or tomorrow. group i was with is e2 people so giving statement can take time.

Ook schreef ze dat ze “op de een of andere manier” haar telefoon mocht houden - en dus dat ze “zondag of maandag” naar de aanklager moet.