Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Israël begint bouw van hek tegen migranten uit regio

Netanyahu loopt tussen leden van zijn kabinet.
Netanyahu loopt tussen leden van zijn kabinet. Foto EPA / Menahem Kahana

Israël is begonnen aan de bouw van een hek aan de oostgrens met Jordanië. Premier Benjamin Netanyahu wil voorkomen dat migranten uit Afrika en de regio het land in komen. Netanyahu liet vandaag ook weten ondanks de “tragedie” in Syrië geen vluchtelingen uit het land op te nemen. Israël zou te klein zijn.

“We kunnen nu zien wat er gebeurt als landen grip verliezen over hun grenzen”, zei Netanyahu. Hoewel hij niet specifiek verwees naar de vluchtelingencrisis in Europa, leek hij daar volgens persbureau AP wel op te doelen. Het 30 kilometer lange hek zou bedoeld zijn om Afrikaanse migranten en islamistische strijders buiten te houden.

Morele plicht

De beelden van migranten, waaronder die van overvolle treinen en van mensen die soms gedwongen werden overgebracht naar vluchtelingenkampen met hoge hekken, raakten deze week in Israël een gevoelige snaar, meldt persbureau Reuters. Oppositieleider Isaac Herzog riep de Israëlische regering daarom op vluchtelingen op te nemen uit Syrië. Hij noemde het een morele plicht om dat te doen.

Netanyahu verklaarde dat hij niet onverschillig was voor de “menselijke tragedie” en benadrukte dat Israëlische ziekenhuizen al gewonden uit de burgeroorlog in het noordelijke buurland behandelen. Maar hij voegde toe dat Israël de geografische noch de demografische “diepte” heeft om mensen op te vangen. Daarmee suggereert hij volgens Reuters dat de opvang van Arabische vluchtelingen de demografische balans in de overwegend Joodse staat zou verstoren. Grofweg een vijfde van de 8,3 miljoen inwoners van Israël is nu Arabisch.

In buurland Libanon, qua oppervlakte bijna de helft van Israël en met een bevolking van ruim zes miljoen, worden nu meer dan een miljoen Syriërs opgevangen. In Turkije twee miljoen. De kapitaalkrachtige Golfstaten nemen bijna geen Syrische vluchtelingen op. Een woordvoerder van Amnesty Internationaal noemde de houding van de staten, waaronder Koeweit, Saoedi-Arabië en Qatar, deze week tegenover Reuters “volstrekt beschamend”.

Recht op terugkeer

De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil dat Palestijnse vluchtelingen die in Syrische kampen woonden, opvang kunnen krijgen in de door Israël bezette Westoever, waar de Palestijnse Autoriteit beperkte autonomie heeft. Het recht op terugkeer kan echter volgens Israël pas besproken worden als onderdeel van een definitief vredesakkoord. De onderhandelingen daarvoor werden echter vorig jaar afgebroken.

Het hek op de grens met Jordanië is niet het eerste dat gebouwd wordt. In 2013 werd een 230 kilometer lange omheining voltooid op de grens met Egypte. Ook op de grens met Libanon, tussen de door Israël bezette Golanhoogte en Syrië, en bij de Westelijke Jordaanover staan hekwerken.