Holland Acht wint brons en Olympisch ticket

De Holland Acht (rechts) heeft brons gewonnen, in het midden de Engelsen die eerste werden en uiterst links de Duitse mannen die de zilveren medaille wonnen op het WK roeien in Frankrijk.
De Holland Acht (rechts) heeft brons gewonnen, in het midden de Engelsen die eerste werden en uiterst links de Duitse mannen die de zilveren medaille wonnen op het WK roeien in Frankrijk. Foto AFP/ Jean Pierre Clatot

De Holland Acht heeft op het WK roeien in Frankrijk brons behaald waarmee zij zich geplaatst hebben voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. De Nederlandse vrouwen grepen naast een olympisch ticket door op de zesde en laatste plaats te eindigen.

De Britse mannenacht won net als jaar geleden de wereldtitel. Duitsland greep het zilver. De eerste vijf boten verzekerden zich van een olympisch ticket voor Rio 2016.

Finishfoto

De Holland Acht roeide in de finale een tactisch sterke race, zo meldt ANP. De ploeg van bondscoach Mark Emke liet zich op de eerste 1000 meter niet opjagen (vijfde) en koos pas op het tweede deel vol voor de aanval. Bij de doorkomst op 1500 meter lag Oranje vierde waarna op de allerlaatste meter ook Nieuw-Zeeland nog werd gepasseerd. Daar was wel een finishfoto voor nodig, het verschil met de mannen uit Nieuw-Zeeland was slechts dertienhonderdste van een seconde.

De wereldtitel voor de vrouwen acht werd gewonnen door de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland greep het zilver en Canada het brons. De boot van de Nederlandse vrouwen lag in het eerste deel van de race over 2000 meter nog op de derde plaats, maar in de laatst kilometer ging het mis. In de slotfase passeerde Rusland, een plek bij de eerste vijf was nodig voor om het ticket voor Rio veilig te stellen.

Lichte vier-zonder-stuurman eindigt op vijfde plek

Eerder op de dag bepaalde de lichte vier-zonder-stuurman een vijfde plaats. Ze lagen de gehele race zesde en laatste maar wisten op het eind nog Italië voorbij te roeien. Zwitserland eindigde als eerste, voor Denemarken en Frankrijk.

Met het behalen van de finale was de lichte vier-zonder-stuurman al verzekerd van een startbewijs voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.