EK zonder Oranje steeds dichterbij na nederlaag tegen Turkije

Foto ANP/ Koen van Weel

Een foutenfestival in de verdediging en onmachtige spitsen. Het Nederlands Elftal blameert zichzelf met een 3-0 nederlaag in Turkije en heeft deelname aan het Europees Kampioenschap in Frankrijk niet meer in eigen hand.

Voor het eerst sinds 2002 lijkt Oranje niet meer aanwezig te zijn op een groot voetbaltoernooi. In het sterk gewijzigde elftal met debutant Jaïro Riedewald als meest opvallende speler lijkt er in de eerste minuten van de wedstrijd weinig aan de hand.

Maar dan… rond de 7de minuut geeft rechtsbuiten Lucaino Narsingh, vervanger van de geblesseerde Arjen Robben, een voorzet die wordt weggewerkt door de Turken en binnen mum van tijd ligt de bal achter de verbouwereerde Cillessen. Het is vooral verdediger Stefan de Vrij aan te rekenen. Hij wint een kopduel op het middenveld en probeert daarna halfslachtig de bal weg te werken, maar vergeet dat achter zijn rug spits Oğuzhan Ozyakup wegloopt. Geboren in Zaandam en een paar jaar geleden nog spelend voor Oranje onder de 19, velt hij op deze dramatische avond Oranje met een bekeken stiftje.

Weer persoonlijke fouten

Verbeten probeert Oranje aan te vallen en krijgt ook wat kansen. Narsingh wordt met een fraai hakje vrij gezet voor de Turkse keeper Volkan en kiest voor eigen succes, terugspelen op de vrijstaande Wesley Sneijder was een betere optie. Daarna een actie van Memphis Depay die met een mooie beweging zijn tegenstander op het verkeerde been zet en hard voorgeeft, Davy Klaassen kan er net niet bij.

Niet veel later leidt opnieuw een persoonlijke fout tot een doelpunt van de Turken. Daley Blind, door bondscoach en vader Danny Blind, dit keer gepositioneerd op het middenveld laat in de 25e minuut vlakbij het strafschop de bal van zijn voet stuiteren. Barcelona-speler Turan heeft ineens vrije doortocht naar keeper Cillessen en verschalkt hem in de korte hoek. Het is een houdbare bal, ook de Ajax-doelman gaat opzichtig in de fout.

Voormalig Engelsinternational en huidig commentator van de BBC, Gary Lineker begrijpt er niks van. Hij is niet de enige.

Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker What the hell has happened to Holland?

Het Nederlands Elftal probeert het daarna wel, maar is onmachtig. Spits Robin van Persie, dit keer wel in de basis, krijgt nagenoeg geen enkele kans. Alleen invaller Luuk de Jong is met een kopbal die net voor langs gaat nog wel dichtbij een doelpunt.

De Turken wachten af en slaan toe aan het einde van de wedstrijd, daar gaat wel een niet bestrafte overtreding van de linksback van Turkije op Gregory van der Wiel aan vooraf. De pass wordt dankbaar in ontvangst genomen door spits Burak Yilmaz die fraai raak schiet in de kruising. Groot feest in de Turkse stad Konya. Wanhoop, teleurstelling en vertwijfeling resteren bij het Nederlands Elftal.

Alle doelpunten uit de wedstrijd
https://www.youtube.com/watch?v=kB5-acPM6Ps

Tsjechië en IJsland naar het EK

Tsjechië maakte vanavond geen fouten. Het versloeg Letland met 2-1 en is daardoor zeker van plaatsing voor het EK. Voor IJsland volstand een doelpuntloos gelijkspel tegen Kazachstan voor deelname aan het Europese Kampioenschap. Beide landen hebben nu 19 punten uit acht wedstrijden. Turkije volgt met 12 punten op de derde plaats en heeft nu twee punten meer dan het Nederlands Elftal. Wanneer de Turken in de resterende wedstrijden tegen de al geplaatste landen Tsjechië en IJsland geen fouten maken mogen zij zich opmaken voor de playoffs.

Verdediger Van der Wiel is door een gele kaart die hij vanavond opliep er niet bij in de uitwedstrijd in Kazachstan die Oranje op 10 oktober speelt. Drie dagen later speelt het Nederlands Elftal in eigen huis de laatste wedstrijd tegen Tsjechië.