COA: meer informatie nodig bij acties - aan voedsel geen behoefte

Medewerkers van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) richten een noodpaviljoen in voor de eerste opvang van asielzoekers.
Medewerkers van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) richten een noodpaviljoen in voor de eerste opvang van asielzoekers. Foto ANP / Siese Veenstra

Mensen die iets willen doen voor vluchtelingen die in Nederland aankomen doen er beter aan zich eerst te informeren over welke hulp nodig is. Initiatieven sneuvelen nu te vaak omdat ze op dit moment niets toevoegen, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten aan persbureau ANP.

In Assen kwam bijvoorbeeld een man aangereden met een bestelbus vol brood, terwijl aan eten geen behoefte is. “Dat is allemaal goed verzorgd”, zegt een woordvoerder van het COA. Anderen willen geld doneren, maar ook dat is niet nodig. Het COA wordt gefinancierd door de overheid. Mensen kunnen hun geld beter geven aan andere hulpinstanties, benadrukt de woordvoerder.

“We zitten te wachten op initiatieven waarmee onze bewoners zich welkom voelen.”

Speelgoed voor volwassen mannen

Omroep Brabant meldde eerder vandaag dat het COA niets kon met grote inzamelingsacties voor bijvoorbeeld speelgoed en voedsel. Mensen in Brabant zouden de spullen willen geven aan asielzoekerscentra in Overloon, Breda, Oisterwijk, Eindhoven, Budel, Gilze-Rijen, en Grave.

In Rosmalen, waar binnenkort maximaal vijfhonderd asielzoekers worden gehuisvest, zou een lading speelgoed zijn aangekomen. De groep die er wordt ondergebracht bestaat echter uit volwassen mannen. Een woordvoerder noemde de initiatieven “hartverwarmend”, maar “overbodig”.

Veel Nederlanders willen ‘iets’ doen om vluchtelingen te helpen. Sommigen melden zich als gastgezin, anderen sturen hulppakketten naar Lesbos. Mensen met ideeën kunnen zich via de site van het COA melden. De woordvoerder:

“Het is echt beter om dat te doen. Vooral ook om teleurstellingen te voorkomen. We vinden de bereidwilligheid van de mensen geweldig, laat dat duidelijk zijn.”