Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Wenen verwacht vandaag weer 10.000 migranten - paus doet oproep

Oostenrijk denkt dat vandaag nog eens zo’n tienduizend vluchtelingen via dat land naar Duitsland zullen reizen. Dit aantal komt bovenop de elfduizend ontheemden die volgens de autoriteiten gisteren al vanuit Hongarije via onder andere Wenen naar Duitsland zijn gegaan.

Vluchtelingen vannacht in een trein op weg van Hongarije naar Oostenrijk. EPA / Zoltan Mathe

Oostenrijk denkt dat vandaag nog eens zo’n tienduizend vluchtelingen via dat land naar Duitsland zullen reizen. Dit aantal komt bovenop de elfduizend ontheemden die volgens de autoriteiten gisteren al vanuit Hongarije via onder andere Wenen naar Duitsland zijn gegaan.

Gisteren werd bekend dat de grens tussen Hongarije en Oostenrijk in de nacht van zaterdag op zondag dicht zou gaan. Maar dat lijkt uiteindelijk toch niet te zijn gebeurd. De grenzen zouden nog steeds open zijn.

Vanochtend stapten 2200 migranten in Oostenrijk op de trein naar Duitsland. Voor de hele dag staan veertig treinen op het programma, waaronder enkele speciale treinen, en twintig busritten, meldt persbureau ANP.

Zo’n achtduizend vluchtelingen kwamen vannacht al aan in München. In en rond de stad zijn de vluchtelingen in opvangcentra ondergebracht waar ze medisch gecontroleerd worden en eten en schone kleding krijgen.

Het merendeel van de vluchtelingen, veelal afkomstig uit Syrië, Afghanistan en Irak, blijft niet in München. Twee treinen rijden verder naar Dortmund en Braunschweig.

Paus roept Europeanen op zich te ontfermen over vluchtelingen

Paus Franciscus riep vanochtend alle religieuze gemeenschappen in Europa op een vluchtelingengezin in hun midden op te nemen. Hij zei in het Vaticaan het goede voorbeeld te geven. Twee parochies in het Vaticaan zullen de komende dagen een familie opnemen. Franciscus zei:

“Ik roep alle parochies, religieuze gemeenschappen en kloosters in Europa op om elk één vluchtelingenfamilie op te nemen.”

Franciscus werd na deze oproep beloond met applaus van het publiek op het Sint Pietersplein.

Duitsland maakte ondertussen bekend dat het 5 miljard euro heeft vrijgemaakt voor de opvang van asielzoekers. Volgens bondskanselier Angela Merkel moeten extra maatregelen genomen kunnen worden zonder daarvoor belastingen te verhogen of de begroting in gevaar te brengen.

Merkel zal de situatie vandaag met haar coalitiepartners bespreken, meldt persbureau AP. De CSU, de rechtse vleugel binnen haar partij, is kritisch over haar besluit de grenzen open te stellen voor migranten die waren gestrand in Hongarije.

Groot-Brittannië maakte vandaag bekend dat het een deel van zijn ontwikkelingshulpbudget zal inzetten om de kosten van de opvang van vluchtelingen uit Syrië te dekken, meldt persbureau Reuters. Premier David Cameron zei vrijdag al dat zijn land duizenden extra vluchtelingen zal opvangen. De Britse minister van Financiën, George Osborne, zei vandaag:

“De ontwikkelingshulpgelden die we hebben kunnen helpen de vluchtelingen in hun eerste jaar te ondersteunen. Ook kunnen ze gemeenten helpen de huisvestingskosten te dragen.”

‘Geen speciale EU-top over vluchtelingen’

Ondanks oproepen van Oostenrijk en Duitsland komt er echter geen speciale EU-top over de vluchtelingencrisis. Een woordvoerder van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, verklaarde vandaag dat er geen ingelaste top over de vluchtelingencrisis wordt georganiseerd.

Het onderwerp migratie wordt behandeld bij de eerstvolgende reguliere top, op 15 en 16 oktober. Gisteren drong de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier aan op een speciale bijeenkomst. Vandaag deed de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann dat ook. Beide landen hadden dit weekeinde de handen vol aan de doorstroom en opvang van ontheemden die vanuit Hongarije via Oostenrijk naar Duitsland reisden.

Op maandag 14 september komen de EU-minister van Binnenlandse Zaken al bij elkaar om te praten over de vluchtelingen. Mogelijk volgt daarna, nog vóór de top op 15 en 16 oktober, een meeting van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken met die van Buitenlandse Zaken.

‘Veel zieke kinderen aan Oostenrijkse grens’

Het Rode Kruis bracht vannacht zeven kinderen naar ziekenhuizen in Oostenrijk, meldde inzetleider Reinhold Renner vanochtend volgens ANP. De kinderen zaten in een groep die eerder in de nacht vanuit Hongarije de grens waren overgestoken en lopend aankwamen in grensplaats Nickelsdorf.

“We hebben een grote groep zien binnenkomen rond één, twee uur vannacht. Ze kwamen plotseling de grens over en er waren veel zieke kinderen bij.”

Ze hadden diarree, moesten overgeven of waren uitgedroogd. Ook waren er kinderen met diabetes bij die uitzonderlijk hoge glucosewaarden hadden. Een zwangere vrouw werd met pijn in de onderbuik naar een gynaecologische afdeling in een ziekenhuis in Eisenstadt gebracht.

Naast de zeven kinderen en de zwangere vrouw moesten ook nog acht andere volwassen naar het ziekenhuis om behandeld te worden.