Dit is een autotransportschip na jaren op de zeebodem

Het onderzoek naar de toedracht is nog steeds gaande. Meer dan twee jaar juridische strijd tussen beide betrokken schepen en RWS is deze zomer geëindigd in een schikking. Uit de 18 miljoen euro van de beschikbare schadefondsen kreeg de Nederlandse Staat uiteindelijk 16 miljoen euro. Foto Rien Zilvold

Ben je dit weekend in de Rotterdamse haven voor de Wereldhavendagen? Dan kom je ook langs het schip Baltic Ace. Of wat daar van over is dan. De afgelopen week zijn de laatste grote segmenten van het in stukken gezaagde schip op pontons in de Rotterdamse Waalhaven gearriveerd, om later in Vlaardingen te worden gesloopt en gerecycled. De vraag is of deze onderdelen de geheimen prijs geven van het autotransportschip, dat in 2012 is gezonken.

Tussen de verwrongen dekken staan de auto’s die het schip vervoerde: 1.452 Mitsubishi’s voor de Russische markt, Outlanders en andere types. Sommige wrakken liggen ondersteboven en zijn ingedeukt als na een enorme kettingbotsing. Andere staan er na tweeënhalf jaar op de zeebodem bijna zo bij zoals ze werden geparkeerd. En als de wind goed staat, ruik je wier en modder.

Lees ook: Wat te doen met een overtollige olietanker?

    • Hans Steketee