Wie is wij? Een bijlage gemaakt met studenten

Wie is wij? Ja, wie is toch die ‘wij’ waarover het gaat als wij het hebben over migranten die wij wel of niet kunnen opnemen? Die wij die toch echt anders zijn dan de Chinezen? Die IS verafschuwen? Wat maakt wij?

Daarover gaat dit themanummer van Opinie&Debat. De identiteit van de westerse mens - wij gaan er maar even van uit dat wij in elk geval dát zijn - is wezenlijk veranderd ten opzichte van zijn identiteit enkele decennia geleden. Vroeger behoorde ieder van ons tot een beperkt aantal groepen met een sterke onderlinge samenhang. Ieders identiteit werd sterk bepaald door de eigen, lokale kring.

Vandaag de dag voelen we ons verbonden met allerlei groepen, niet alleen dichtbij maar ook ver van huis. We kunnen meer dan ooit bewust sturing geven aan onze identiteit. Wie wij zijn wordt wie ik wil zijn. Biedt deze ‘onbegrensde identiteit’ ongekende mogelijkheden of leidt ze juist tot een gebrek aan houvast?

Over deze en andere vragen heeft de redactie van Opinie & Debat samen met studenten van de VeerStichting (www.veerstichting.nl) deze bijlage samengesteld.

Op 15 en 16 oktober organiseert de VeerStichting in de Pieterskerk in Leiden ook het VeerStichting-symposium, met als thema ‘Onbegrensd ID’. Op dit symposium, geheel georganiseerd door studenten, gaan 250 studenten in gesprek met 250 ‘vormgevers van de maatschappij’, aan de hand van twaalf lezingen van vooraanstaande denkers en ervaringsdeskundigen uit binnen- en buitenland. De VeerStichting organiseert jaarlijks dergelijke conferenties met als doel een ontmoeting tussen generaties. Gastauteurs van deze bijlage Simon Kuper, Maxim Februari en Jimmy Nelson zijn dit jaar te gast op het symposium. Daar zullen ze hun visie geven op het thema. Indien u wilt deelnemen, kunt u uw interesse kenbaar maken door een email te sturen naar deelnemers@veerstichting.nl.