Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Groep migranten aangekomen in Duitsland, politie verwacht er tot 10.000

Migranten rusten uit terwijl ze wachten op treinen op het station van Nickelsdorf in Oostenrijk.
Migranten rusten uit terwijl ze wachten op treinen op het station van Nickelsdorf in Oostenrijk. Foto Reuters/ Srdjan Zivulovic

Honderden migranten, onder wie veel Syrische vluchtelingen, zijn in het Duitse München aangekomen vanuit Oostenrijk. Eerder op de dag staken ze vanuit Hongarije, waar ze lang werden opgehouden de afgelopen dagen, de grens met Oostenrijk over.

Beeld vanuit het station van München:

Twitter avatar jennyhillBBC jenny hill Police preparing for arrival of train from budapest / Vienna at Munich station http://t.co/OPZCdJj1Tq

De Duitse politie zegt tot wel 10.000 migranten te verwachten, schrijft persbureau Reuters, een buitengewoon aantal. In totaal zijn er al zo’n 4.500 migranten de grens tussen Hongarije en Oostenrijk overgestoken onderweg naar Duitsland.

Duizenden migranten waren vandaag per bus afgeleverd bij de Hongaars-Oostenrijkse grens. Inmiddels is vanuit Boedapest een nieuwe groep van zo’n 500 migranten onderweg. Te voet, want het transport dat werd ingezet omwille van de verkeersveiligheid was eenmalig, zo zei de Hongaarse regering eerder vandaag.

Meereizen in de trein

Correspondent Caroline de Gruyter reisde vandaag mee met de trein van Wenen naar München, en zag dat de reis georganiseerd en rustig verliep.

“Mensen stonden vanochtend al heel vroeg op het station, sommigen stonden er al dagen, toen de trein rond half negen aankwam. Toen ontstond er even onduidelijkheid over welke trein naar Duitsland zou vertrekken, of de vluchtelingen daar kaartjes voor nodig hadden enzovoorts, maar uiteindelijk werden de mensen heel overzichtelijk en rustig de treinen ingeleid. Ik had eigenlijk een grote chaos verwacht, maar de politie had veel studenten ingehuurd die hielpen bij het instappen. Daardoor ging het allemaal heel ordentelijk, zonder opstootjes of stemverheffingen.

We zijn met zo’n 40 minuten vertraging vertrokken, een zeldzaamheid in Oostenrijk en Duitsland. De rit duurt zo’n vier uur en gaat via Salzburg. Daar zal niemand uitstappen, want iedereen wil naar Duitsland. Vanochtend waren er nog veel families, maar nu zie ik vooral jonge mannen, zo tussen de 15 en de 20 jaar oud, die met een mobieltje en met weinig bagage liggen te slapen in de trein.

Er zitten honderden vluchtelingen in de trein. Hoeveel, dat kon niemand me vertellen, maar in mijn coupe zitten tussen de 60 en 80 mensen en het is een ontzettend lange treinen met vele treinstellen. Iedereen ligt nu een beetje te lummelen, of zit op zijn telefoon. Het lijkt hier wel een stiltecoupé.

Bij het tussenstation in Linz stonden veel mensen, ook veel agenten, op het perron met allerlei spullen in tasjes voor de migranten. Appels, bananen, sinaasappels, rollen wc-papier. Niemand stapte uit. Toen we de grens met Duitsland passeerden was er niemand die juichte. Iedereen sliep, of was druk in de weer met zijn telefoon.

Op het station in München verliep alles opnieuw rustig en georganiseerd. We werden opgewacht door een haag van agenten en naar een andere trein begeleid. Toen sloeg de angst wel even toe. Mensen dachten dat ze linea recta terug werden gestuurd. Maar de trein reed ons naar een buitenwijk van de stad vanwaar we naar een opvangcentrum zijn gebracht. Daar stonden mensen klaar die Arabisch spraken, eten hadden gemaakt, er stonden wc’s, mensen konden zich er registreren en papieren krijgen. Morgen kunnen ze dan verder reizen naar andere steden of landen. Voor vandaag is de reis voor deze vluchtelingen nu voorbij.”

Foto Caroline de Gruyter

Migranten vanochtend op het station in Wenen. Foto Caroline de Gruyter

Foto Caroline de Gruyter

Een coupé vol met migranten in de trein van Wenen naar München. Foto Caroline de Gruyter

Nog geen overeenstemming over gezamenlijke aanpak

Oostenrijk en Duitsland hebben gezamenlijk afgesproken de migranten toegang te geven, waarmee beide landen de regels van het asielsysteem opzijzetten. Dat systeem staat op het punt van breken nu Europa te maken heeft met een vluchtelingencrisis, volgens persbureau Reuters de ernstigste sinds de oorlogen in het voormalige Joegoslavië in de jaren 90.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de verschillende EU-landen kwamen vandaag bij elkaar in Luxemburg om te overleggen over de crisis, maar konden opnieuw niet tot overeenstemming komen. Minister Koenders (PvdA) zei tegen de camera van de NOS iets optimistischer te zijn, maar dat “de duivel in de details zit”. De herverdeling van de asielzoekers blijkt opnieuw het struikelblok te zijn geweest. Verder wachten de bewindslieden voorlopig af tot woensdag, wanneer de Europese Commissie nieuwe plannen bekendmaakt.

Leger

De Hongaarse premier Orban heeft vandaag bekendgemaakt dat hij per 15 september het leger wil gaan inzetten bij de zuidelijke grens met Servië om te voorkomen dat migranten ongecontroleerd het land binnenkomen, meldt Reuters. Het parlement moet dat nog wel goedkeuren. Het stemde gistermiddag al wel in met een andere serie wetten om de grote toestroom vluchtelingen beter te kunnen reguleren. De politie krijgt meer bevoegdheden om in te grijpen en vluchtelingen die illegaal het land binnenkomen mogen zwaarder worden gestraft. Zelfs celstraffen zijn nu geoorloofd. Premier Orban, in Europa omstreden om de onorthodoxe maatregelen die zijn land neemt, zei gisterochtend dat Europa zijn christelijke karakter dreigt te verliezen door de grote toestroom van niet-christelijke migranten.

Trein

Honderden migranten bivakkeerden de afgelopen dagen in een kamp bij het grootste treinstation van Boedapest. Zij besloten gisteren lopend te vertrekken nadat de Hongaarse autoriteiten donderdag een trein naar Oostenrijk hadden laten stoppen bij een opvangcentrum voor vluchtelingen, zo’n 25 kilometer van de Hongaarse hoofdstad. Ongeveer vijfhonderd migranten die in de trein zaten, weigerden uit te stappen uit angst naar dit opvangcentrum te worden gebracht. De trein is inmiddels ontruimd.