Verstappen zet geen tijd neer in kwalificatie GP Italië en start achteraan

Max Verstappen tijdens een van de vrije trainingen op het circuit van Monza. Foto EPA/ Srdjan Suki

De grand prix van Italië lijkt er een te gaan worden die Max Verstappen het liefst snel vergeet. Op het circuit van Monza, waar de Nederlander al niet verwachtte heel goed te kunnen presteren, zette hij geen tijd neer in de kwalificatie, wat betekent dat hij morgen helemaal achter in de startrij zal staan voor de race.

Het is voor het eerst in zijn nog jonge carrière dat Verstappen niet de tweede kwalificatieronde van een grand prix haalt. De Nederlander van Toro Rosso kwam pas met nog een halve minuut op de klok de baan op, wat betekende dat hij in maximaal één ronde een tijd kon neerzetten om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Dat mislukte toen er onderweg verschillende onderdelen van zijn auto af vlogen.

Straf

Geluk bij een ongeluk: een slechte kwalificatie maakte voor Verstappen niet heel veel uit. Hij kreeg al een zogeheten gridstraf vanwege het gebruik van een nieuwe motor, de zevende al van het seizoen en zou al tien plekken worden teruggezet in de startrij. De kans dat hij achteraan zou eindigen, was dus al groot, des te meer omdat de auto van Toro Rosso het tegen veel andere renstallen moet afleggen op circuits met lange rechte stukken, zoals dat van Monza, omdat de Renault van de ploeg pure snelheid mist ten opzichte van de concurrentie.

Verstappen en zijn ploeg keken ook eigenlijk ook al vooruit naar de GP van Singapore, de volgende in de reeks, want dat is een circuit waar wél goed gepresteerd zou kunnen worden op papier. De motorwissel was dan ook tactisch.

Verstappen staat momenteel tiende in de WK-stand met 26 punten. Hij werd twee weken geleden op zijn thuiscircuit in België nog knap achtste. In de grand prix daarvoor, die van Hongarije, boekte hij zijn tot nu toe beste resultaat met een vierde plek.

Hamilton op pole

Lewis Hamilton, leider in de WK-stand, start morgen vanaf poleposition. Hij zette met 1.23,397 de snelste tijd neer en verwees daarmee Ferrari-coureurs Kimi Raïkkönen en Sebastian Vettel naar plek twee en drie. Nico Rosberg, de nummer twee in de WK-stand en teamgenoot van Hamilton bij Mercedes kwam niet verder dan de vierde tijd.

    • Frank Huiskamp