Van zelf doen, vallen en opstaan leer je veel

De Martinitoren in Groningen een waterdruppel, de winnende foto bij de publieksverkiezing van augustus.
De Martinitoren in Groningen een waterdruppel, de winnende foto bij de publieksverkiezing van augustus. Foto: Joop Nijhuis

“Wij Stadjers zijn gek op onze d’Olle Grieze”, zegt Groninger Joop Nijhof over de Martinitoren. Voor het maandthema ‘Vakantie in Nederland’ fotografeerde de grafisch ontwerper (65) de toren in een regendruppel.

Hij haalde daarmee bij de NRC Fotowedstrijd 536 stemmen binnen en wint de publieksprijs van augustus.

Nijhof bleef de hele zomer in zijn eigen stad. “Veel mensen weten niet hoe gezellig het hier is. Groningen is mede dankzij de vele studenten een enorm levendige stad.” De foto van de Martinitoren maakte hij tijdens een regenachtige dag op de Grote Markt. “Toen ik de bladeren van een plant dichterbij ging bekijken, zag ik in de regendruppels enkele gebouwen weerspiegeld. Vervolgens ben ik net zo lang naar de goede hoek en het goede blaadje gaan zoeken tot ik de Martinitoren zag. Op de foto stond de toren eigenlijk nog gespiegeld. Ik heb voor het beeld het totale plaatje omgedraaid.”

Vallen en opstaan

Nog geen jaar geleden kocht Nijhof een goed fototoestel om zich op zijn nieuwe hobby fotografie te richten. “Ik ben een beginner en nog op zoek naar een eigen stijl. Tot nu toe probeer ik vooral verrassende en schilderachtige effecten te bereiken.” Een fotografieopleiding volgt hij niet. “Van het zelf doen - het vallen en opstaan - leer je ook erg veel. Om ervaring op te doen heb ik me tot doel gesteld gedurende een jaar minstens één foto per dag op Facebook te plaatsen.”

Het was ook via zijn Facebook-pagina dat de winnende foto bekendheid verwierf. “Er kwamen heel veel reacties op. De Groninger Internet Courant vroeg of ze de foto op hun eigen pagina mochten plaatsen. Later zette ook onder andere Omroep Groningen een link op hun site. De Martinitoren is natuurlijk hét symbool van onze stad.”

Foto’s bekijken of zelf insturen kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand september is Stilleven.