Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Tientallen doden bij gevechten rond Turks-Syrische grens

Bij gevechten tussen Syrische rebellen en strijders van Islamitische Staat zijn tenminste 47 doden gevallen. Het geweld concentreert zich rond het Syrische stadje Marea, op zo’n 20 kilometer van de grens met Turkije.

Op deze foto van 1 september is een rookpluim te zien boven een buitenwijk van Marea. Syrische rebellen bevechten daar oprukkende troepen van IS.

Bij gevechten tussen Syrische rebellen en strijders van Islamitische Staat zijn tenminste 47 doden gevallen. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Het geweld concentreert zich rond het Syrische stadje Marea, op zo’n 20 kilometer van de grens met Turkije. IS liet vrijdagnacht weten een nieuwe aanval op Marea te hebben ingezet, waarbij ‘tientallen’ Syrische rebellen zouden zijn gedood.

Gevechten in Turks-Amerikaanse bufferzone

Vorige week kondigden Turkije en de Verenigde Staten aan een bufferzone te willen opzetten om IS op veilige afstand te houden. Het Syrische stadje waar nu gevochten wordt, ligt binnen die zone. Door het Westen gesteunde rebellengroepen uit Aleppo sturen versterkingen om Marea te behoeden voor IS.

Vorige week nam IS al verscheidene dorpen in rondom Marea. Als het stadje in handen valt van IS, wordt het voor Ankara en Washington een stuk moeilijker om een front te openen tegen IS.

Poetin open over militaire steun aan Assad

Ook Rusland heeft inmiddels openlijk een kant gekozen; president Vladimir Poetin gaf tegenover het Russische persbureau RIA Novosti toe dat Rusland militaire steun verleent aan het Syrische regime van president Assad.

Poetin bevestigde daarmee de berichtgeving over Russische militaire trainers en geavanceerde wapens die in Syrië gesignaleerd zouden zijn.