Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Tien Saoedische soldaten omgekomen in Jemen

Jemenitische burgers kijken naar gebouwen in Sana'a die zijn verwoest door luchtaanvallen van de internationale coalitie geleid door Saoedi-Arabië.
Jemenitische burgers kijken naar gebouwen in Sana'a die zijn verwoest door luchtaanvallen van de internationale coalitie geleid door Saoedi-Arabië. Foto EPA/Yahya Arhab

Bij een aanslag gisteren van Houthi-rebellen op een wapendepot in Jemen zijn tien Saoedische soldaten omgekomen. Het zijn de eerste doden in Jemen uit het sunnitische Saoedi-Arabië sinds dat land een internationale coalitie leidt tegen de shi’itische rebellen.

Een woordvoerder van het Saoedische leger maakte het dodental bekend. Bij de aanslag, die plaatsvond in de stad Marib, kwamen in totaal 60 soldaten om het leven: 10 uit Saoedi-Arabië, 45 uit de Verenigde Arabische Emiraten en 5 uit Bahrein.

Het is voor het eerst dat Saoedi-Arabië publiekelijk toegeeft grondtroepen in Jemen te hebben gestationeerd. Eerdere meldingen van Saoedische soldaten in het door oorlog verscheurde land werden telkens ontkend.

Luchtaanvallen

Een internationale coalitie, geleid door Saoedi-Arabië, bestookt sinds maart de Houthi-rebellen, gesteund door het shi’itische Iran, in een poging de verbannen president Abd-Rabbu Mansour Hadi weer aan de macht te krijgen. De president, de premier en het gehele kabinet van Jemen stapten op 22 januari op onder druk van de Houthi-rebellen, die de macht grepen in het land. Bij de luchtaanvallen zijn al veel burgers omgekomen.

Pogingen om een staakt-het-vuren af te spreken, meest recentelijk eind juli, liepen telkens op niets uit. Tot nu toe zijn meer dan 4.500 mensen omgekomen in de burgeroorlog, aldus persbureau Reuters.