Thuiszorgmedewerkers protesteren in Den Bosch tegen bezuinigingen

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma tijdens een bespreking over nieuwe pensioenregels. Foto ANP/Martijn Beekman

Zo’n honderd medewerkers van thuiszorgorganisatie TSN hebben vanmiddag in Den Bosch een onaangekondigd protest gehouden tegen baanverlies en lagere lonen die het gevolg zijn van Haags en lokaal beleid.

De zorgmedewerkers, afkomstig uit heel het land, demonstreerden tijdens een landelijk congres voor gemeenteraadsleden. Meerdere kabinetsleden zouden daar vanmiddag aanwezig zijn, onder wie staatssecretaris Martin van Rijn (Zorg, PvdA) die dit jaar op de thuiszorg 32 procent heeft bezuinigd.

Alleen: Van Rijn kwam niet. Evenmin als minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA), die ook op de gastenlijst stond. De enige bewindspersoon die wel haar opwachting maakte, was staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale zaken en Werkgelegenheid, PvdA).

Dialoog

In een net nog kalme congreshal bevindt Klijnsma zich plots tegenover honderd boos kijkende en leuzen roepende zorgmedewerkers, gehuld in rode FNV-hesjes.

Sommige dragen rode bandana’s, andere houden grote plaatsnaamborden omhoog van de gemeenten waar ze werken. Hengelo, Amersfoort, Purmerend, Groningen, Stadskanaal. Een aantal spreekt de staatssecretaris toe. “Als wij onze baan kwijtraken, wie zorgt dat we onze hypotheek kunnen betalen?” En: “Ik mag van de gemeente nog maar één uur bij mijn cliënt langskomen, ze moet er van huilen.”

Klijnsma staat op, loopt met haar rollator de demonstranten tegemoet en zegt:

“Ik wil graag luisteren naar u, maar dit is het beleid van mijn collega Van Rijn. Ik zal het aan Martin doorgeven.”

Een demonstrant reageert:

“U bent toch de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid?”

Klijnsma:

“Ik vind het niet netjes om namens mijn collega zaken te gaan zeggen. Maar het kan niet zo zijn dat vrouwen als u onderbetaald worden.”

De ene zorgmedewerker na de andere roept de staatssecretaris toe:

“Zijn we al”

Klijnsma roept vervolgens de raadsleden in de congreshal toe om de wethouders in hun gemeente aan te sporen met zorgmedewerkers in gesprek te gaan. Want lokaal, daar wordt het beleid nu gemaakt. Na Klijnsma’s repliek vertrokken de demonstranten per bus huiswaarts.

Loonsverlaging

Maar voor zorgwerkers als Wilma Rillema uit het Drentse Aa en Hunze maakt het niet uit of dit nu een Haagse of lokale verantwoordelijkheid is. Haar gaat het erom dat ze binnenkort een aantal loonschalen wordt teruggezet. “Dat komt neer op zo’n 150 euro per maand.”

Die loonsverlaging - van circa 25 procent – gaat gelden voor alle TSN-medewerkers, meer dan tienduizend in getal. Dat maakte het bedrijf deze week bekend. Bovendien verliezen 436 vaste medewerkers hun baan. Van 218 medewerkers wordt het tijdelijke contract niet verlengd. Vorig jaar verloren al vierduizend thuiszorgers van TSN hun werk.

    • Ingmar Vriesema