Serieus drinken

Met zijn neus in de boeken proeft Harold Hamersma duizenden flessen.

Serre 2013 Cantine Due Palme is al te koop voor 11,85 euro, lesgenereux.nl

Vanaf half mei tot en met half augustus heb ik eenzame opsluiting in een glasbak gekend, vanwege het proeven en schrijven voor mijn nieuwe jaarlijkse wijnkoopgids De Grote Hamersma. Op 17 oktober komen we in NRC Handelsblad uitvoerig terug op de vloeibare component. Waarschuw uw eigen glasbak maar vast.

Nu wil ik het even hebben over de droge kost, want behalve dat ik tijdens die 120 dagen omgeven werd door duizenden te beoordelen flessen, had ik ook een aantal naslagwerken onder handbereik. Zo was daar Hugh Johnsons Wijngids 2015, die ik regelmatig raadpleegde om schrijfwijzen te controleren. (Was het nou Pouilly Fumé of Pouilly-Fumé?). Ook werd regelmatig What to drink with what you eat van Dornenburg en Page opengeslagen. Omdat ik het leuk vond om af en toe ook een wijnspijsadvies te geven (Witte Jasnières van de chenin blanc-druif combineert verbluffend goed met steak bearnaise). Voorts lag ook Wine Grapes van Jancis Robinson, Julia Harding en José Vouillamoz op de stapel, de druivenbijbel waarin 1.368 soorten worden geduid. Daaruit leerde ik bijvoorbeeld dat de susumaiellodruif, die alleen in Puglia voorkomt, waarschijnlijk zijn naam dankt aan Sumanus, de Romeinse god van de avondregens. Al zijn de geleerden het nog niet eens.

Waar bij mij in ieder geval geen twijfel over bestond is dat de Serre 2013 van Cantine Due Palme, die ervan gemaakt is, een buitengewoon smakelijke rosso is. Vol, rond, sappig, bloezend, flink gevuld. Met donker rijp fruit, een espressozweem, een chocoladeboontjes touch, angoratannines en een afdronk die maar geen afscheid kan nemen.

Zo, bij deze hebt u vast een sneak preview van een van de 3.000 wijnen in mijn koopgids. En die is evenzeer tot stand gekomen dankzij The Oxford Companion to Wine, ook van Robinson en Harding. Vanwege de hoeveelheid wijn die hier tegen de plinten klotste, was ik aan de vierde, geheel herziene editie die mij ter recensie was toegestuurd, nog niet toegekomen. Maar ik heb ’m inmiddels al intensief getoetst aan de praktijk, zodat ik alleen maar kan onderschrijven wat The New York Times meent: ‘Verplicht voor een ieder die wijn serieus neemt.’

    • Harold Hamersma