Opnieuw opstarten

Fris en opgeladen na de vakantie?

Nu uw computer nog. Vijf nieuwe laptops getest.

None

Back to school, zo noemen computerfabrikanten de periode net na de zomervakantie. Iedereen terug in het gareel, iedereen weer fris aan het werk. Meestal is back to school goed voor een korte opleving in de laptop-verkopen – die overigens al jaren dalen omdat we meestal naar het scherm van onze telefoon staren.

Er is een extra reden om naar een nieuwe laptop uit te kijken: Windows 10 is af, de nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem. In Windows 10 zit het startmenu op de vertrouwde plek, linksonder. Het is een geslaagde mix van het oude computeren (met toetsenbord en muis) en de tablet met aanraakscherm.

We vroegen de experts van testlab hardwareinfo.com vijf laptops te testen van rond de 750 euro. Daarbij letten ze op de kwaliteit van het scherm en de batterij, de handelbaarheid en de rekenprestaties.

Hoe snel moet je laptop zijn? Wil je aan de slag met video- en fotobewerking dan is een Intel Core i5 of i7 processor aan te bevelen. Voor mailen en internetten is een Intel Core M-processor voldoende, zeker als de laptop een snelle SSD-schijf heeft. SSD heeft geen draaiende onderdelen, zoals bij een traditionele harde schijf. Je betaalt wel meer ‘per gigabyte’.

Nog even over Windows 10. De meeste pc’s die in de winkel liggen draaien nog op Windows 8. Je moet ze zelf upgraden, een pijnloos proces. Microsoft geeft je een seintje als de computer er klaar voor is. Gebruikers van Windows 7 en 8 kunnen ook hun huidige pc gratis upgraden. Voelt die oude laptop ook weer als nieuw aan.

    • Marc Hijink