Onverstandige belegging

Er zijn veel redenen waarom het voor particuliere beleggers niet verstandig is om zelf actief te zijn op de Chinese aandelenmarkt. Als dit in praktische zin al zou lukken. Zo zijn Chinese bedrijven met een notering in New York en Hongkong nog relatief eenvoudig te verhandelen, maar dat geldt niet voor lokale aandelen die worden verhandeld op de beurzen van Shanghai en Shenzhen. Deze markten zijn niet vrij toegankelijk zijn voor westerse (institutionele) beleggers. Dat verklaart ook waarom slechts 2 procent van deze aandelen in handen is van internationale beleggers. Het overgrote deel van de Chinese aandelen is van zeer lage kwaliteit. Aan het begin van de zomer schreef ik in deze rubriek al dat succesvol beleggen in China alleen kan door in heel veel bedrijven niet te beleggen. De Chinese beurscrash heeft daar niets aan veranderd. De (potentieel) interessante bedrijven zijn wel een stuk goedkoper geworden.