Nadal blijft worstelen met zijn vorm en verliest alweer vroeg op grand slam

Rafael Nadal verlaat de baan, nadat hij in de derde ronde van de US Open is uitgeschakeld door Fabio Fognini. Foto AFP

Rafael Nadal is in de derde ronde van de US Open uitgeschakeld door de Italiaan Fabio Fognini. Nadal, oud-nummer een van de wereld maar inmiddels afgezakt naar de achtste plaats op de wereldranglijst, gaf een voorsprong van 2-0 in sets uit handen, iets wat hij op een grand slam nog nooit had gedaan: 6-3, 6-4, 4-6, 3-6, 4-6.

Nadal zoekt al het hele seizoen naar de vorm die hij ooit had. De veertienvoudig grandslamwinnaar - hij won twee keer de US Open, voor het laatst in 2013 - kwam dit jaar op de vier grootste toernooien niet verder dan de kwartfinale. 2015 gaat ook de boeken in als het eerste in tien jaar waarin Nadal niet ten minste één grandslamtitel wint.

Op de Australian Open verloor hij in de kwartfinale van de Tsjech Tomas Berdych, en op ‘zijn’ Roland Garros, het toernooi dat hij een recordaantal van negen keer won, ook al in dezelfde ronde, toen van Novak Djokovic. Op Wimbledon kwam hij zelfs niet verder dan de tweede ronde, waarin hij verrassend verloor van de Duitser Dustin Brown, die eerder deze week in de eerste ronde in New York nog verslagen werd door Robin Haase.

Marathon

Tegen Fognini speelde Nadal een marathonpartij, die zo’n drie uur en drie kwartier in beslag nam en ver na middernacht (plaatselijke tijd) eindigde. Nadat de Spanjaard de eerste twee sets had gewonnen, leefde de Italiaan volledig op en was hij de betere van de twee. Volgens persbureau Reuters maakten de goede groundstrokes en sterke volleys - Fognini kwam 54 keer naar het net en pakte 39 keer het punt - het verschil.

De laatste set was een spektakel: vanaf de derde game waren er alleen nog maar servicebreaks, geen van de spelers wist zijn game op eigen opslag meer te winnen.

    • Frank Huiskamp