Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan! nrc.next helpt.

Stelling: niet de bondscoach maar het elftal moet weg

Zelf hebben we de tweede helft niet kunnen aanzien en zijn we gevlucht naar Dance Dance Dance op RTL4, maar er waren nog altijd bijna 3,5 miljoen mensen die de gifbeker helemaal hebben leeggedronken donderdagavond en daarna de hele nacht onrustig hebben liggen woelen van de 0-1 tegen IJsland. De trainer wegsturen – kan. Maar of het helpt? Stuur gewoon het hele elftal naar huis en bel FC Onderdendam of ze 10 oktober wat te doen hebben. Probeer het in Kazachstan eens met Haike Damstra (verdediger), Simon Ungersma (middenvelder) en Harry Visser (allrounder). Erger kan het toch niet worden. En misschien kunnen ze gewoon hun eigen trainer meenemen.

Stelling: fotografen zijn soms net smokkelaars

Zou het waar zijn dat de fotograaf van de kennelijk nu al iconische foto van het verdronken jongetje Aylan geld vraagt als journalisten haar iets willen vragen over deze foto? Zou Nilufer Demir echt 500 euro voor een interview en 250 euro voor een quootje vragen? Als dat zo is vinden we dat natuurlijk walgelijk. Maar waar begon het eigenlijk? Iedereen wilde die foto, iedereen wilde ‘het verhaal achter de foto’ en iedereen wilde dus ook iets van de fotograaf. Om van dit collectieve vieze gevoel af te komen is er een simpele oplossing: we maken allemaal 500 euro over naar de fotograaf en zij stort het hele bedrag op de rekening van een hulporganisatie. Weg vies gevoel.

Stelling: wat vrouwen nodig hebben is antibotox

Er is iets geks met vrouwen en rimpels. Als ze ze krijgen, worden ze afgeschreven – althans op televisie, althans als je Sophie Hilbrand moet geloven. Maar als je er heel veel hebt, vindt iedereen je juist weer extra leuk (zie: Sonja Barend, Hedy d’Ancona, Annemarie Oster). Er zou dus iets moeten komen om die moeilijk fase tussen de 35 en 65 te overbruggen, zodat je er meteen als je beseft dat je beste jaren voorbij zijn, karaktervol en charmant uit kunt zien. Van Sophie Hilbrand naar Sonja Barend in drie behandelingen.

Stelling: doe de Dikke Ik-test nooit na het eten

We hebben net gegeten: kroketten, Liefde & Passie-brood (van Albert Heijn) met fetapasta, chocolate-chipcookies van de bakker en zelfgemaakte pruimentaart. Als we nu de Dikke Ik-test moeten doen, waar Diederik Samsom deze week een emotioneel pleidooi voor hield, dan komen wij daar niet goed uit. Dat hadden we beter voor het eten kunnen doen.

Stelling: na de septemberdip wordt het pas écht erg

In september tuimelen veel mensen in een dipje, lazen we woensdag in deze krant. De vakantie is immers weer voorbij. Maar waarom krijgt september de volle laag, vroegen wij ons af. Dan schijnt de zon tenminste af en toe en hebben mensen nog een kleine energiereserve. Nee, echt erg wordt het pas in oktober/november, als de bladeren vallen en de gure wind iedereen naar binnen jaagt. Daarna volgen de feestdagendip, de post-feestdagendip, de februaridip (is het nog steeds winter?), de voorjaarsdip (waarom vriest het ’s nachts nog?), de 21-junidip (oh nee, de langste dag is alweer geweest) en de vakantiedip. Jongens, het ergste moet nog komen, geniet van september!