Praag wil spoorcorridor

De tegenstelling tussen de vier Midden-Europese en de grote West-Europese lidstaten van de EU nemen toe. Het zogeheten Visegrad-kwartet (Polen, Hongarije, Slowakije en Tsjechië) is niet bereid om quota voor de spreiding van migranten te aanvaarden.

Tijdens een spoedberaad in Praag hebben Tsjechië en Slowakije ervoor gepleit een spoorweg-corridor te creëren tussen Hongarije en Duitsland, waar de meeste asielzoekers heen willen. Deze landen zijn bereid de speciale asieltreinen over hun grondgebied te laten rijden, mits de Duitse regering „publiek belooft” dat Berlijn deze migranten opneemt en niet zal terugsturen, aldus de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken.

Polen, de grootste van de vier, is wel bereid om meer mensen op te nemen dan de eerder toegezegde tweeduizend, maar zal geen „quota van Brussel” accepteren, aldus de Poolse premier Ewa Kopacz voor deze Visegrad-top in Praag. (NRC)