Tom in de bergen, Max in Ferrari-land en wat rest Oranje?

De bekende gifbeker moet blijkbaar leeg. Morgenavond in Konya moet blijken of 't inmiddels zo ver is. Foto ANP / Koen van Weel

Bondscoach Blind moet ’t zootje maar weer aan de praat krijgen voor alwéér een do-or-die wedstrijd. Oranje kan zich dit weekend in elk geval laten inspireren door medelanders die ’t wél laten zien: Tom en Max.

Max Verstappen en de lokroep van de Ferrari tifosi?

De nu bijna 18-jarige Nederlander zet dit weekend voet op de heilige grond van de Ferrari fanatici: Autodromo Nazionale di Monza. Verstappen werd vorige week door La Gazzetta dello Sport gelinkt aan een transfer naar de Scuderia: gaat dat echt gebeuren?

Nee. Dat gaat niet gebeuren. Althans, dat is één manier om naar de kwestie te kijken. Ferrari bewapende zich de afgelopen twintig jaar immers standaard met één coureur die reeds wereldkampioen was en daarmee de absolute nummer 1 binnen het team. Diens adjudant had minstens drie jaar F1-ervaring en niet te potentie die nummer 1 te bedreigen: criteria waar Max niet aan voldoet.

Anderzijds: die voorgaande twintig jaar zijn klaar nu Maurizio Arrivabene sinds deze winter teambaas is. Het team verandert van cultuur en Arrivabene breekt openbaar met de gewoonten die jarenlang heersten onder president Luca di Montezemolo, ooit begonnen als assistent van Enzo Ferrari himself.

Verstappen reed na de kartsport zijn allereerste autoraces in de junior-klasse Ferrari’s Winter Series. En het zou zomaar kunnen dat de Italianen volgend jaar motoren leveren aan zijn Toro Rosso, waarna Max in 2017 dan op zijn beurt de oversteek maakt naar de grote Scuderia. Maar ja, dan moet Red Bull Racing - toch ook met aspiraties van een topteam - hem wel vrijgeven. En wereldkampioen Mercedes dan, dat vorig jaar met Red Bull streed om Verstappens diensten? Max heeft volgend jaar hoogstens een luxeprobleem.

Dumoulin ziet twaalf bergtoppen in drie dagen tijd

Nu de echte Tornado Tom in de herfst van zijn fraaie carrière is belandt, hoeft Nederland niet langer jaloers naar de Belgen te kijken en hebben ‘we’ onze eigen mistral op wielen. Tom Dumoulin gaat vandaag beginnen aan loodzware dagen in de Spaanse bergen.

Vandaag en morgen aankomsten bergop van respectievelijk buiten- en eerste categorie. En als Dumoulin dan nog levensvatbaar is volgt maandag het klapstuk: zeven beklimmingen met uiteindelijk ook weer finish op een berg van de allerergste soort. En dan? Rustdag. Waarna Tom woensdag gedurende 38,7 km zijn specialiteit mag laten gelden: individueel met de klok als enige tegenstander.

Foto ANP / Javier Lizon

Terug in de rode leiderstrui, dat ziet Dumoulin niet gebeuren. Maar op het podium zou na de tijdrit zomaar kunnen. Foto ANP / Javier Lizon

Geen sprake van enig vertrouwen en dat is maar goed ook

Morgen om 18.00 uur Konya, gelegen op zo’n 1.000 meter hoogte, moet het dan gaan gebeuren. Alweer. Inzet voor het Nederlands elftal is behoud van plek 3 in kwalificatiepoule A. Dan geraken we misschien nog op het EK komende zomer in Frankrijk.

Kritiek op de nieuwe bondscoach was er direct. Wat wil je ook, na zo’n debuut. Al een jaar lang wijst niets op voorspoed voor Oranje en telkens als de spelers “weten wat er op het spel staat” en zich “niks meer kunnen veroorloven” treedt de wet van Murphy toch telkens weer in werking.

Foto ANP / Remko de Waal

The day after: een deel van de selectie van het Nederlands Elftal traint op het veld van voetbalclub RAP. Foto ANP / Remko de Waal

Natuurlijk, je kunt van de Turken winnen; geen wonderploeg. Maar de spelers van het Nederlands elftal - individueel of als ploeg - hebben nu te vaak gefaald om enig vertrouwen te wekken in dat de nummer drie van het WK 2014 zich de betere kan wanen. En dat is maar goed ook.

Nu er niets meer is om op terug te vallen en voor ratio overduidelijk geen plek is in deze kwalificatiereeks, komt het aan op het intrinsieke. Wat kun je en wat wil je? Laten we hopen de oranje elf ons morgen niet langer een antwoord schuldig blijven.

En dan verder nog…

  • De US Open, vroeger veel vaker dan nu zo mooi Flushing Meadows genoemd, gaat de tweede week in en dat betekent elke dag een topper die moet sneuvelen. Volgend weekend de finales van al weer de laatste grandslam van het jaar.
  • Het WK Roeien in het Franse Aiguebelette eindigt dit weekend met onder meer morgen de dames 8 in de finale en vanmiddag al de heren 8 in de eindstrijd.
    • Jules Seegers